Televisie

DOCUMENTAIRES

Sommer der Entdeckungen. Duizend jaar lang drukten de Feniciërs hun stempel op de antieke wereld rondom de Middellandse Zee. Met handel en zeevaart vergaarden zij grote rijkdom. Rondom 800 v. C. stichtten ze de stad Carthago in het huidige Tunesië. Door hun expansiedrift raakten ze in conflict met Rome, hetgeen uiteindelijk leidde tot hun ondergang. ZDF, 19.30-20.15u.

Natuur op 4: An animal's world. Tweede deel van een Brits drieluik over leeuwen die volgens velen niet echt kunnen jagen. Sommigen zijn genadeloze moordenaars, anderen zelfs kannibalen. RTL4, 20.00-21.00u.

Het geheim van Sloterdijk. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.20-20.55u.

BEZINNING

Kruispunt. Verslag van de drie dagen die SBS6- en Net5-directeur Fons van Westerloo doorbracht in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Van Westerloo eet en bidt met de paters norbertijnen en gaat met ze in gesprek. Ook een reportage over de zin en onzin van geestelijke begeleiding van Olympische sporters. Ned.1, 22.39-23.20u.

Soul of Britain. Een kijkje naar de overvloed aan bewegingen en religies waartoe mensen in Engeland zich heden ten dage wenden. Is dit een democratisering van geloof of slechts een groei van bijgeloof en lichtgelovigheid? BBC1, 0.20-1.15u.

KUNST & MUZIEK

Shooting Versace. Herhaling uit 1998 van de documentaire over de B-film The Versace Murder over de op 15 juli 1997 voor zijn strandhuis in Miami doodgeschoten mode-ontwerper Gianni Versace. Terwijl vrienden en nabestaanden hun rouw probeerden te verwerken, huurde filmproducent Sam Lupowitz de 71-jarige Menahem Golan in, om in 18 dagen een film uit de grond te stampen. Als videofilm heeft deze productie inmiddels al wel vijf keer zoveel opgebracht dan dat hij kostte. Ned.3, 14.03-14.55u.

North Sea Jazz Festival 2000. Rechtstreeks uit Den Haag met soul, blues, salsa, r&b en optredens van o.a. Angie Stone, salsa-koningin Celia Cruz, Linda Hopkins, zanger/pianist Dr. John, gitarist Ronny Jordan, het quintet van vocalisten Judy Roberts en Jackie Allen, Tony Bennett, saxofonist en fluitist Yusef Lateef en Rahsaan Patterson. Ook gesprekken met musici en festivalgangers. Ned.3, 17.00-18.00u. & 19.35-20.20u. & 22.20-0.09u.

Hoogtepunten uit de internationale culturen. Vierde aflevering over de culturele erfenis van de mensheid behandelt het zuiden van India en de dans van de Goden. De heilige stad Benares in het zuiden van India wordt door de Hindoes als de navel van de wereld beschouwd. Ned.1, 18.35-19.29u.

Tuin der kunsten. Vanavond over de impressionist Pierre-Auguste Renoir (1841-1919), voor wie schilderen een ware passie was. Hij schilderde dag na dag, onophoudelijk. Zijn werk was rond, gepolijst en harmonieus ondanks de verlammende pijn van de reumatiek die zijn laatste levensjaren teisterde. Canvas, 22.15-22.45u.

Het Braambos. Met vandaag een gesprek met Toon Hermans, vlak voordat deze cabaretier overleed, over zijn boek Gewoon God, en een gesprek met Olivier Clément over het orthodoxe geloof van deze grote Franse theoloog. Canvas, 22.45-23.45u.

Faust – Der Marathon. Over de ophanden zijnde marathon-opvoering van Goethes Faust vanaf de EXPO 2000. ZDF, 0.05-0.50u.

FILM

The Comancheros (Michael Curtiz, 1961, VS). Western-vehikel voor John Wayne als Texas Ranger die een bende infiltreert. Ook met Stuart Whitman. SBS6, 14.05-15.50u., onderbroken door reclame.

. Suzy Q (Martin Koolhoven, 1999, Nederland). Mooi door Frouke Fokkema geschreven 'Telefilm' is aanvankelijk absurdistisch maar steeds wranger familiedrama over alternatief gezin in het Amsterdam-Zuid van 1967. Vroegrijpe kinderen, onthechte ouders, de dreiging van incest en geweld. Fraaie titelrol van Carice van Houten. Ned.3, 20.55-22.20u.

The Prophecy (Gregory Widen, 1995, VS). Regiedebuut van scenarist Widen (Highlander) is bijbelse griezelfilm met komische inslag. Idioot verhaal wil dat gevallen engel Christopher Walken in Arizona strijd levert met deugdzame collega Eric Stoltz en politieman Elias Koteas. Veronica, 21.10-22.55u., onderbroken door reclame.

Ulzana's Raid (Robert Aldrich, 1972, VS). Harde en reactionaire western waarin Burt Lancaster als Indiaanse scout onervaren cavalerie-officier Bruce Davison assisteert bij bestrijding van moordlustige Apachen. BBC2, 22.00-23.40u.

Rent-a-Cop (Jerry London, 1988, Engeland/VS). Komische thriller met onnozele intrige en romantische inslag drijft voornamelijk op halfsleetse charme van Burt Reynolds en Liza Minnelli. Hoertje helpt geschorste inspecteur bij jacht op moordenaar. Fox, 22.00-23.45u., onderbroken door reclame.

Search and Destroy (David Salle, 1994, VS). Uit de hand gelopen zwarte komedie met droombezetting: failliete Griffin Dunne zoekt financiering voor verfilming van boek van zelfhulp-goeroe Dennis Hopper. Hij wordt bijgestaan door het schimmige duo Christopher Walken en John Turturro. Ook met Rosanna Arquette. RTL5, 22.45-0.30u., met reclame.

. The Great Northfield Minnesota Raid (Philip Kaufman, 1972, VS). De latere regisseur van o.a. The Unbearable Lightness of Being legt de nadruk op de corrumperende invloed van kapitalisme in gedetailleerde western over de laatste bankroof van de bende van de gebroeders James en Younger. Robert Duvall geeft manisch gestalte aan Jesse James. BBC2, 23.40-1.10u.

Butch and Sundance: The Early Days (Richard Lester, 1979, VS). Prelude van tien jaar oudere succesfilm (met Paul Newman en Robert Redford) volgt de twee legendarische outlaws tijdens hun eerste schreden op het boevenpad. Hun los aan elkaar gebreide lotgevallen hebben een licht humoristische inslag. BBC2, 1.10-3.00u.

Land before Time II: The Great Valley Adventure (Roy Smith, 1994, VS). Direct op video uitgebracht vervolg op animatiesucces is andermaal schattig avontuur over jonge, al dan niet verweesde dinosauriërs. Maandag, BBC2, 11.55-13.05u.

Sister Kenny (Dudley Michols, 1946, VS). Filmbiografie over Australische verpleegster Mary Kenny, die zich hard maakte voor poliobestrijding. Met Rosalind Russell. Maandag, BBC2, 14.25-16.20u., zwart-wit.

Little Darlings (Ronald F. Maxwell, 1980, VS). Krampachtige familiekomedie over tienermeisjes die in een zomerkamp weddenschappen afsluiten wie het eerst haar maagdelijkheid zal verliezen. Met Tatum O'Neal, Kristy McNichol. Maandag, SBS6, 15.50-17.25u., met reclame.

En nagesynchroniseerd:

Mogambo (John Ford, 1953, VS). ARD, 15.05-16.55u.; Folies bourgeoises (Claude Chabrol, 1976, Frankrijk/West-Duitsland/Italië). ZDF, 0.50-2.30u.; Waterland (Stephen Gyllenhaal, 1992, Engeland). ARD, 0.55-2.25u.; Une robe noire pour un tueur (José Giovanni, 1980, Frankrijk). ARD, 2.25-4.10u.