Internationaal

LONDEN

De Londense effectenbeurs stevende vanmorgen aanvankelijk af op een flinke winst, maar de zwaar tegenvallende farmaciefondsen hielden de stijging van de FTSE-index beperkt. De Britse beursgraadmeter noteerde rond het middaguur 0,25 procent hoger op een totaal van 6.491 punten. Farmaceuten Glaxo Welcome (een verlies van 2,4 procent), SmithKline Beecham (min 3,3 procent) en AstraZeneca (min 0,9 procent) bezorgden de index een verlies van 17 punten. Het negatieve sentiment was vooral te wijten aan de slechte prestaties van Amerikaanse farmafondsen en de opleving van de technologiefondsen. Harveys klom bijna 9 procent. De detailhandelaar in meubels en textiel liet weten een overnamebod van Homestyle Group te hebben geaccepteerd.

FRANKFURT

In Duitsland heeft de Bondsraad vandaag ingestemd met de herziening van het belastingstelsel. In afwachting van die stemming mochten verzekeraars en banken op de beurs in Frankfurt aardige winsten bijboeken. Grootste stijger was Münchener Rück met een winst van bijna 5,5 procent. Het aandeel Allianz werd bijna 5 procent duurder, Deutsche Bank won 3,59 procent en Dresdner Bank klom 4,46 procent. Volgens geruchten moet Dresdner een aantal industriële aandelen verkopen en eigen aandelen terugkopen om de fusie met Commerzbank mogelijk te maken. De DAX-index stond rond het middaguur 1,85 procent hoger op 7.332 punten.

PARIJS

De Franse beurs is vandaag gesloten in verband met de viering van een nationale feestdag. De CAC-40 sloot gisteren 0,52 procent hoger op een stand van 6.570 punten.

TOKIO

Na drie opeenvolgende dagen van verliezen is de effectenbeurs van Tokio vanmorgen met winst gesloten. De Nikkei-index eindigde 0,62 procent hoger op een stand van 17.143 punten. Vooral de technologiefondsen stegen sterk dankzij de opmars van de Amerikaanse Nasdaq een dag eerder. De overige effectenbeurzen in het Verre Oosten bleven achter bij de Japanse beurs. De index in Zuid-Korea kelderde 2,1 procent en de beursgraadmeter in Australië sloot 0,1 procent lager. Hongkong sloot de handelsdag af met een winst van 0,8 procent.

NEW YORK

Amerikaanse beleggers waren gisteren bijzonder gecharmeerd van de technologiefondsen. Dat zette de schermenbeurs Nasdaq opnieuw op winst. De technologiebeurs eindigde 1,84 procent hoger op 4.175 punten. De Dow Jones wist niet te profiteren van het optimisme en klom met een schamele 0,05 procent naar 10.789 punten.