Ex-premier Kazachstan in cel Rome

De Italiaanse politie heeft gisteren Akezjan Kazjegeldin, oud-premier van Kazachstan en leider van de oppositie in dat land, gearresteerd. Kazjegeldin, die op verzoek van de regering van Kazachstan op de opsporingslijst van Interpol was gezet, wordt onder andere beschuldigd van belastingontduiking, het witwassen van geld en terrorisme.

Volgens de oppositie in Kazachstan zijn die beschuldigingen politiek gemotiveerd. Door de beschuldigingen voorkwam president Nazarbajev van Kazachstan vorig jaar dat Kazjegeldin – zijn enige serieuze rivaal – kon deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

Kazjegeldin was premier van 1994 tot 1997. Hij trad af wegens meningsverschillen met president Nazarbajev. Kort daarop werd hij beschuldigd van malversaties. Hij richtte een politieke partij op, die evenwel niet werd toegelaten tot verkiezingen. Kazjegeldin werd in september vorig jaar al bij aankomst in Moskou door de Russische politie aangehouden. Hij kreeg een hartaanval en werd opgenomen in een gevangenisziekenhuis.

De procureur-generaal van Kazachstan vloog naar Moskou om zijn uitlevering te vragen, maar de Russen lieten Kazjegeldin na enige tijd vrij en stonden hem ook toe Rusland te verlaten. Kazjegeldin ging naar Londen, waar hij sindsdien woont.