Vijftig verdachten bij politie Antillen

Ruim vijftig leden van het Antilliaanse politiekorps worden verdacht van corruptie. Zij zouden drugs gebruiken of verhandelen, zich schuldig maken aan verduistering of helpen bij het witwassen van crimineel geld. Eén agent wordt verdacht van het plegen van drie gewapende overvallen.

Dit concludeert de Integriteitscommissie, die vorig jaar door de Antilliaanse minister van Justitie R. Martha is ingesteld om de omvang van de corruptie binnen de politie in kaart te brengen. In het gisteren gepresenteerde rapport `Un bon pais tin bon polis' stelt de commissie onder voorzitterschap van rechter-commissaris F. Wiel dat het korps een groot gebrek aan controle heeft. Onder agenten zou het idee leven dat de korpsleiding op de hoogte is, maar niets doet.

Het Antilliaanse korps is circa 1.000 agenten groot. De commissie telt in totaal 53 corrupte medewerkers, van wie er 40 in functie zijn op Curaçao, 7 op Bonaire en 6 op Sint Maarten. Op St. Eustatius is geen corruptie vastgesteld, op Saba werd alleen geconstateerd dat er een opvallend vaak dronken agent in functie is.

De Integriteitscommissie heeft haar informatie overgedragen aan het openbaar ministerie en dringt aan op een strafrechtelijk onderzoek. De commissie verdenkt agenten van contacten met grote drugscriminelen. Eén agent zou met regelmaat drugstransporten naar het buitenland begeleiden.

Lopende het onderzoek van de commissie zijn al vijf agenten aangehouden en berecht voor beroving, brandstichting, afpersing, drugshandel en witwassen. Andere politiefunctionarissen worden nu verdacht van onder meer het gebruik van dienstauto's voor drugstransporten, mishandeling, het aannemen van steekpenningen, illegale wapenhandel, oplichting en ontucht met minderjarigen.

Staatssecretaris De Vries (Koninkrijksrelaties) noemde de uitkomst van het onderzoek vanmorgen ,,zorgelijk, maar een zaak van minister Martha''. Vorige week heeft De Vries tijdens een bezoek aan de Antillen aan premier M. Pourier ,,technische bijstand'' aangeboden bij versterking van het management van de politie en reorganisatie van het korps.

Nederland betaalde de Antillen vorig jaar 98 miljoen gulden voor rechtshandhaving, waarvan na aftrek van het budget voor de Koraal Spechtgevangenis op Curaçao 18 miljoen overbleef voor onder meer de politie.