Selectie MUSEA

Gerhard Richter

Twee jaar geleden publiceerde de schilder Gerhard Richter Atlas, een boek gevuld met zo'n vijfduizend foto's die gelden als zijn voornaamste inspiratiebron. Hij gebruikte de fotografie zoals een negentiende-eeuwse schilder dat deed; een foto is voor hem geen afspiegeling van een bestaande werkelijkheid, maar een werkelijkheid op zich, die je kunt gebruiken als model. Doorslaggevend voor het succes van die werkwijze is dat Richter een virtuoos schilder is. Door zijn enorme verfbeheersing slaagt hij erin werkelijkheid, schilderkunst en fotografie bijna te laten samenvallen. Het Stedelijk Museum Amsterdam toont nu zijn werken op papier en in het Tilburgse Museum De Pont zijn tekeningen en aquarellen 1964-1999 en schilderijen uit 1999 te zien.

Gerhard Richter: tekeningen en aquarellen 1964-1999, schilderijen 1999 t/m 8 okt in De Pont, Wilhelminapark 1 Tilburg. Di t/m zo 11-17u. Gerhard Richter: werken op papier t/m sept in het Stedelijk Museum, kabinet Overholland, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag. 11-17u.

Glas

In Museum Het Paleis in Den Haag is een bijzondere glasexpositie te zien. Hier is het werk samengebracht van Nederlands beroemdste twintigste eeuwse glaskunstenaar, A.D. Copier (1901-1991) en de Italiaanse glasmaker Lino Tagliapietra (1934). De mannen leerden elkaar begin jaren tachtig kennen toen Tagliapietra ontwerpen van Copier uitvoerde. De expositie toont enkele honderden vroege en recentere glasobjecten van Copier - zowel gebruiksglas als unica. Of ze nu uit de jaren `20 stammen of uit de jaren `80, ze doen allemaal even modern aan. Op de bovenverdiepingen zijn vijfendertig objecten te zien die Tagliapietra speciaal voor deze tentoonstelling maakte.

Copier en Tagliapietra, Inspiratie in glas. T/m 29 okt in Museum Het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag. Di t/m zo 11-17u. Het werk van Tagliapietra is te koop.

Kinderfoto's

Het kind als fotografisch onderwerp is sinds de massale introductie van de camera vooral voorbehouden aan de kiekjesmaker en de amateur. Het zou kunnen verklaren waarom er tot op heden zo weinig serieuze aandacht besteed is aan de kinderfoto's die vanaf het allereerste begin van de fotografie ook door professionele fotografen zijn gemaakt. In `Eeuwige Jeugd' in het Spaarnestad Fotoarchief in Haarlem (en later dit jaar ook in Gorcum en Huizen) is de de Nederlandse kinderfoto in kaart gebracht. De expositie omvat ruim tachtig foto's van dertig merendeels professionele Nederlandse fotografen. Onder hen bevinden zich Paul Citroen, Martien Coppens, Eva Besnyö, Emmy Andriesse, Jacob Olie, Rineke Dijkstra en Céline Van Balen.

Eeuwige jeugd. 100 jaar kinderportretten in de Nederlandse fotografie t/m 13 aug in het Spaarnestad Fotoarchief, Groot Heiligland 47, Haarlem. Di t/m za 12-17u, zo 13-17u.

En verder

De Glorie van de Gouden Eeuw. Nederlandse kunst uit de 17de eeuw t/m 17 sept (prenten en tekeningen t/m 16 juli) in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. dag. 10-17u.