FBI erkent `afluisteren' van e-mail

De FBI maakt gebruik van een technologisch zeer geavanceerd afluistersysteem voor e-mail. De opsporingsdienst beschikt over twintig krachtige surveillancecomputers die Carnivore genoemd worden.

Dit heeft de FBI bevestigd tegenover The Wall Street Journal. Het afluistersysteem is al sinds een jaar in gebruik. Carnivore, bestaande uit een computer met speciale software, kan miljoenen e-mailberichten per seconde verwerken. De FBI-computer wordt in het netwerk van internetaanbieders geplaatst om grote hoeveelheden e-mail te controleren op trefwoorden en verdachte woordcombinaties. Ook kan Carnivore al het internetverkeer (web, nieuwsgroepen, e-mail, chat) van en naar een verdachte afluisteren en in kaart brengen. De FBI heeft het systeem Carnivore genoemd omdat het het `vlees', de beste onderdelen, van grote stromen communicatie kan opsporen.

Een ex-medewerker van het openbaar ministerie verklaarde in The Wall Street Journal dat Carnivore ,,het elektronische equivalent [is] van het afluisteren van al het telefoonverkeer om te kijken of het telefoontje dat je wilt afluisteren er tussen zit''. Amerikaanse privacydeskundigen en politici vinden dat het surveillancesysteem van de FBI veel te ver gaat. Carnivore geeft de FBI toegang tot alle e-mail van alle klanten van de providers waar het systeem is geplaatst. Volgens de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) bestaat er voor zulke grootschalige, ongerichte afluisteroperaties geen wettelijk kader. De organisatie heeft het Congres opgeroepen de afluisterpraktijken van de FBI te verbieden.

Ook de Republikeinse politicus Dick Armey, de meerderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden, wil dat de FBI ophoudt Carnivore te gebruiken. ,,Ik vraag me af waarom we de overheid onze persoonlijke correspondentie moeten toe vertrouwen'', aldus Armey. De FBI heeft verzekerd dat Carnivore alleen wordt gebruikt om bewijsmateriaal tegen verdachten, zoals hackers, te verzamelen. De opsporingsdienst zegt in The Wall Street Journal het systeem tot nu toe in minder dan 100 zaken gebruikt te hebben. Maar de ACLU en de providerindustrie vertrouwen de opsporingsdienst niet, zeggen woordvoerders. Omdat de FBI zelf de surveillancecomputer in het netwerk van de provider plaatst en de opnames beheert, is het voor het bedrijf oncontroleerbaar wat er met de gegevens gebeurt.

Beveiliginsdeskundigen gaan er van uit dat versleutelde e-mailberichten niet door de FBI gelezen kunnen worden. Versleuteling (encryptie) is een techniek die informatie onleesbaar maakt voor derden. Alleen de zender en de ontvanger kunnen de tekst lezen. Voor zover officieel bekend maken Europese overheidsdiensten geen gebruik van grootschalige opsporingssystemen als Carnivore. In Groot-Brittannië wacht een omstreden wet op goedkeuring die de politie het recht geeft om e-mails af te tappen bij providers.