DE TOUR OP HET BORD

Abrikozen-geitenkaas taart

Vandaag, een dag voor de beklimming morgen van de Mont Ventoux hebben de renners een rustdag in Carpentras. Carpentras is beroemd vanwege de enorme markt die op vrijdagochtend wordt gehouden. Van november tot en met maart vind je hier de beste truffels. Het hele jaar door kun je er de andere specialiteiten kopen, zoals de in 1851 door Gustave Eyssérie bedacht `berlingots', gekleurde gestreept zuurtjes in allerlei vruchten- en kruidensmaken.

Op deze `rustdag' een Provencaals recept voor een abrikozentaart. Maar eerste even aandacht voor 2 helazen. Helaas 1: omdat de rijpe abrikoos erg kwetsbaar is en slecht tegen vervoer kan zijn de abrikozen die wij in Nederland aantreffen vaak onrijp geplukt. En – helaas 2 – narijpen doen deze vruchten niet. Voor de lekkerste, sappigste abrikozen moet je dus echt naar de markt in Frankrijk. Van ingevoerde abrikozen is een smakelijke abrikozenjam of een taart te maken. De bereiding van de taart: Leg de abrikozen een halve minuut in kokend water. Trek de velletjes van de vrucht. Halveer ze en verwijder de pitten. Hal de abrikozen in stukjes en roer de honing erdoor. Verkruimel de geitenkaas. Leg de cirkel van bladerdeeg in een ronde vuurvaste schaal, waarvan de bodem met boter in ingesmeerd, die net iets kleiner is dan het deeg. Zorg dat de lage opstaande rand met deeg is bekleed. Verdeel de abrikozenstukjes en de geitenkaas over het deeg. Bak de taart circa 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Strooi na 25 minuten de geschaafde amandelen over de taart en laat ze meebakken tot ze lichtbruin kleuren.