BLACKADDER

En opnieuw verplaatsten de camera's zich naar een ander hof uit de Engelse geschiedenis. De derde Blackadder-serie koos het achttiende-eeuwse decor van prins George, de Prince Regent, en de minister-president die Pitt the Younger werd genoemd omdat hij in de voetsporen van zijn vader was getreden. Hier werd deze lijn zelfs nog verder doorgetrokken door de introductie van een zekere Pitt the Even Younger, over wiens bestaan in de geschiedenisboeken met geen woord wordt gerept. Datzelfde geldt trouwens voor de butler van de prins, maar hij is dan ook de ongelooflijke Edmund Blackadder. Met, zoals altijd, een ware telg uit de Baldrick-dynastie aan zijn zijde.

In deze derde serie was Blackadder, door de schrijvers Richard Curtis en Ben Ekton, een zware taak op de schouders gelegd. Hij, de duivelse intrigant ten eigen bate, diende de prins in bescherming te nemen tegen de politieke listen van Pitt. En de prins – ach, de prins was een dwaas van het soort dat al eens door de mannen van Monty Python op onvergetelijke wijze werd uitgeroepen tot upperclass twit. Zo'n type dat altijd goedgemutst was zonder dat daar enige aanleiding toe bestond, en ook in zijn ondergeschikten steeds de zonzijde zag: ,,Tally-ho, Blackadder! You look happy as a man who thought a cat had done its business on his pie but it turned out to be an extra big blackberry.'' Niemand beter dan Hugh Laurie om in zulke onzin de juiste mate van monterheid te leggen. Hem viel in deze reeks een hoofdrol toe, in tegenstelling tot zijn compagnon Stephen Fry die ditmaal als de Duke of Wellington slechts verscheen in de laatste aflevering.

Maar het ware verbale vuurwerk was vanzelfsprekend weer weggelegd voor Rowan Atkinson alias Blackadder. Met zijn metaforen bereikte hij eenzame hoogten: ,,He's the most overrated human being since Judas Iscariot won the AD 31 Best Disciple Competition.'' Zo lang het op woorden aankwam, won Edmund Blackadder inderdaad elk gevecht. Maar verder waren zijn triomfen niet om over naar huis te schrijven. Baldrick zou de brief trouwens niet eens goed hebben gepost.

(Canvas zendt Blackadder deze zomer vrijwel dagelijks uit. Tekst Henk van Gelder, foto Kippa)