Aegon en CSM stralen op matte beurs

Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn de koersen vanmorgen over een breed front gedaald. Alleen verzekeraar Aegon en suikerfabrikant CSM wisten zich duidelijk aan de malaise te onttrekken.

Het Damrak was vanmorgen lange tijd in mineur. Het verlies van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq duwde aanvankelijk ook de Amsterdamse hightechs zwaar in de min. Maar de meeste fondsen kropen in de loop van de ochtend beetje bij beetje weer omhoog. Zo wisten chipmachinefabrikant ASM Lithography en softwarebedrijf Baan het koersverlies te beperken tot enkele tienden van procenten. Elektronicaconcern Philips noteerde tegen de middag zelfs een winst van bijna 1 procent op 51,05 euro.

Kabelaar UPC had het zwaarder te verduren. Het aandeel kalfde meer dan 3 procent af op een koers van 28,12 euro. Ook Elsevier dook diep in de rode cijfers. De uitgever verloor 3,4 procent op 12,20 euro en was daarmee de grootste daler onder de hoofdfondsen.

De meeste financiële waarden deden het vanmorgen goed op de effectenbeurs in Amsterdam, met Aegon stevig aan kop. De verzekeraar klom met 3,56 procent naar 38,70 euro, nadat bekend werd dat Fortis in Spanje weer winst maakt. ABN Amro en ING moesten genoegen nemen met stijgingen van enkele tienden van procenten. Bankverzekeraar Fortis daarentegen gleed in de min. Het koers van het aandeel is sinds begin deze maand gestaag gestegen. Beleggers verwachten veel van de nieuwe topman Van Rossum, maar de koers van het aandeel Fortis lijkt nu wat te zijn doorgeschoten.

Opvallend was de stijging van het aandeel CSM. De fabrikant van levensmiddelen en ingrediënten daarvoor klom 7,77 procent naar 22,20 euro, de hoogste koers sinds begin vorige maand. CSM maakte vanmorgen bekend de Europese bakkerijdivisie van Unilever te hebben overgenomen. Het Britse-Nederlandse concern ontvangt een som van 700 miljoen euro in contanten, omgerekend 1,5 miljard gulden. De verkoop vloeit voort uit een beleidswijziging van Unilever; de onderneming rekende zijn activiteiten in de bakkerijbranche, met een bedrijfsresultaat van 60 miljoen euro op 860 miljoen euro omzet, niet langer tot de kernbezigheden. Op de beurs raakte Unilever bijna 1 procent kwijt.

De AEX-index opende vanmorgen lager, maar wist in de loop van de ochtend iets op te krabbelen. Tegen de middag stond de Amsterdamse beursgraadmeter op een bescheiden winst van 0,08 procent op een stand van 679,40 punten. De Midkap, de index voor middelgrote fondsen, noteerde 0,32 procent lager op een totaal van 657,66 punten.

Boskalis, dat gisteren een forse koerssprong maakte, verloor vanmorgen een flink deel van de winst. Het baggerconcern leverde bijna 5 procent in op een koers van 20,20 euro. Bouwbedrijf HBG, tot afgelopen weekeinde de beoogde fusieparter van Boskalis, raakte na het forse verlies van gisteren nog eens 0,45 procent kwijt op 11,10 euro.