Te laat in vorm voor ticket OS

Kanovaarder Floris Braat is waarschijnlijk te laat in vorm gekomen om aan de Olympische Spelen te mogen meedoen. De 20-jarige student won gisteren in het Spaanse Seu d'Urgell een wereldbekerwedstrijd kanoslalom en staat derde in het algemeen klassement. ,,Of ik vind dat ik bij de Spelen thuishoor? Natuurlijk. Er gaan nu mensen die veel minder zijn dan ik'', reageerde Braat vanochtend vanuit de auto op de weg terug naar huis.

Maar hij gaat vooralsnog dus niet naar Sydney. Braat verzuimde zich een jaar geleden bij het WK te kwalificeren voor Sydney. Volgens de norm van NOC*NSF had hij toen op de `geschoonde' lijst – één deelnemer per land – bij de eerste twaalf moeten eindigen. Hij werd slechts 33ste. Door die prestatie had hij van de internationale kanobond ICF wel mogen meedoen aan het olympisch toernooi. NOC*NSF gaf dat startbewijs echter terug.

,,Dat was ook terecht'', zegt Cor van Weert, coördinator wedstrijdsport van de Nederlandse Kano Bond (NKB). ,,Floris presteerde toen niet goed. Maar gezien zijn recente prestaties hoort hij inmiddels wel op de Olympische Spelen thuis.'' De NKB wil daarom toch nog een poging bij NOC*NSF wagen. Eerst zal de bond bij de ICF informeren of het teruggegeven startbewijs nog beschikbaar is. ,,Als dat niet het geval is, dan wordt het een kansloze zaak'', stelt Van Weert. Braat: ,,Ik hoop dat het nog lukt.''

Hoe komt het dat het nu beter gaat dan vorig jaar?

Braat: ,,Ik pak het professioneler aan. Zo heb ik mijn studie voorlopig stopgezet. En in deze tak van sport zit alles heel dicht op elkaar. Het scheelt vaak tienden van seconden in twee runs. De wereldkampioen haalde gisteren in Spanje niet eens de finale. Hij werd slechts 23ste. Het geeft aan hoe hoog het niveau is.''

Denk je nog in Sydney terecht te komen?

,,Iedereen zegt: `het kan toch niet dat jij niet naar de Olympische Spelen gaat'. Maar ik heb daar niet zo veel invloed op. Ik kan alleen maar mijn best doen bij de wedstrijden. Mijn zaak is bij de kanobond in goede handen. Ik wacht in spanning af.''