Fusie HBG met Boskalis mislukt

De voorgenomen fusie van bouwconcern HBG en baggerconcern Boskalis gaat niet door. De twee bedrijven konden het niet eens worden over de toekomst van de bouwactiviteiten in Duitsland.

Dat hebben beide bedrijven, die al sinds eind 1997 praten over samenwerking, vanochtend bekendgemaakt.

Het is de derde grote aangekondigde fusie van een Nederlands concern die dit jaar mislukt, na die tussen de luchtvaartmaatschappijen KLM en Alitalia en de telecomconcerns KPN en Telefónica.

Boskalis wilde na de fusie hard ingrijpen bij een verliesgevend dochterbedrijf van HBG in Duitsland, waar HBG (Hollandsche Beton Groep) de afgelopen jaren meer dan 1 miljard gulden verlies heeft geleden.

,,Boskalis wilde zich terugtrekken uit Duitsland, liever vandaag dan morgen'', zei Jan Veraart, bestuursvoorzitter van HBG vanochtend. ,,Maar een bouwbedrijf is geen baggerschip dat je eenvoudig een andere koers kan laten varen.''

Volgens topman Rob van Gelder van Boskalis speelde er meer dan alleen Duitsland, maar hij wil geen details geven. ,,We konden het niets eens worden over het beleid, dat voldoende groei van de winst moest garanderen.''

De `baggeroorlog' tussen Boskalis en HBG leek in maart dit jaar te ontaarden in een vijandig bod van zo'n 1,4 miljard gulden van Boskalis (omzet 1,9 miljard gulden) op het veel grotere HBG (omzet 11 miljard gulden). Onder druk van commissarissen en Amerikaanse en Britse aandeelhouders werd HBG vervolgens gedwongen toch weer te onderhandelen. In mei dit jaar sloten de concerns een akkoord over een fusie ,,op basis van gelijkwaardigheid''. Samen zouden beide bedrijven met afstand de grootste baggeraar ter wereld worden en een sterkere positie krijgen op de effectenbeurs.

Op de beurs in Amsterdam reageerden aandeelhouders van HBG teleurgesteld op de mislukte fusie. De koers van het aandeel daalde met meer dan 20 procent. ,,HBG moet nu zijn eigen boontjes doppen'', zegt analist André Mulder van zakenbank Metzler. ,,Daardoor zullen ze de komende jaren niet hard kunnen groeien omdat de middelen ontbreken.'' De koers van Boskalis steeg met ongeveer 14 procent.

Topman Veraart van HBG treedt na het mislukken van de fusie vervroegd af en wordt opgevolgd door HBG-bestuurder C.J.A. Reigersman.

CAHIER BOSKALIS-HBGwww.nrc.nl