Betoging studenten Teheran ontaardt in geweld

Studentendemonstraties zijn zaterdag in de Iraanse hoofdstad Teheran ontaard in gewelddadige botsingen met politie en conservatieve straatvechters. Gisteren was het weer rustig. Hervormers beschuldigden de conservatieven ervan het geweld te hebben georkestreerd om de positie van president Khatami te ondermijnen.

Studentenorganisaties hadden zaterdag opgeroepen tot een zuiver vreedzame herdenking van de politie-inval in een studentenhuis die een jaar geleden in Teheran tot enkele dagen van toenemend geweldadige studentenprotesten leidde. Zij distantieerden zich zaterdag dan ook van de betogingen toen deze uit de hand liepen. Getuigen zeiden ook dat onder de demonstranten relschoppers zaten die niets met de universiteit van doen hadden.

De politie gebruikte traangas om de duizenden betogers op het Plein van de Revolutie bij de Universiteit van Teheran te verspreiden. Conservatieve straatvechters, aanhangers van de Ansar Hezbollah en de Basseej, maakten van de daaropvolgende chaos gebruik om door de politielinies heen te breken en de betogers met gebroken flessen en knuppels aan te vallen. Daarbij werden verscheidene mensen zwaar gewond. De politie pakte talrijke betogers op.

President Khatami had de avond tevoren gewaarschuwd dat de repressieve maatregelen door de conservatieve rechterlijke macht – waaronder het verbod van 19 liberale kranten en andere bladen en de gevangenzetting van verscheidene hervormers – tot nieuw geweld zoals in 1999 kon leiden. ,,We moeten niet verwachten dat mensen zich gedragen zoals wij wensen, en als ze dat niet doen (dreigen) hen te onderdrukken'', zei hij in een duidelijke en profetische boodschap aan de conservatieven. ,,De mensen moeten vrijuit kunnen spreken en hun regering kritiseren. Als de mensen ontevreden zijn, zal dat op een dag tot een explosie leiden.''

De betogers van zaterdag, onder wie ook vele werklozen, scandeerden leuzen tegen Opperste Leider Ali Khamenei en tegen geestelijken in het algemeen: ,,De geestelijken leven als koningen, terwijl het volk tot armoede wordt gereduceerd'', riepen ze. Ook maanden ze Khatami tot daden: ,,Khatami, Khatami, toon uw macht of treed af''.

Opperste Leider Khamanei gaf gisteren het Westen de schuld van de recente sociale onrust in Iran (er zijn de afgelopen tijd in diverse plaatsen ook protesten tegen de verslechterende levensomstandigheden gemeld). Hij stelde dat het Westen op deze manier de Islamitische Republiek wil verwoesten zoals het de Sovjet-Unie had vernietigd.