B.B. KING

De koning van de blues met blazers is een van de weinige musici die zowel in jazz- als in popkringen wordt gewaardeerd. Kings doorbraak naar de `blanke markt' vond plaats in de jaren zestig toen ook rockmusici naar hem begonnen te luisteren. Eind 1969 speelde hij in het voorprogramma van de Amerikaanse Rolling Stones-toernee. Popgitaristen die goed naar hem hebben geluisterd zijn bijvoorbeeld Mike Bloomfield en Eric Clapton, maar King heeft honderden andere volgelingen.

Op Makin' Love is good for you, misschien wel zijn 200ste plaat, brengt de zanger/gitarist niets nieuws, maar dat mag je van een 75-jarige ook niet verwachten. Wel grappig gezien zijn leeftijd en zijn enorme productie is het refrein van `I'm in the wrong Business': `I Stay hungry/broke all the time/I'm gonna send my guitar home/leave this blues alone`.

Dat we dat absoluut niet autobiografisch op moeten vatten valt op te maken uit de uitspraak die King jaren geleden deed in de BBC-documentaire King of the Blues: `Ik hoop te sterven in mijn slaap maar als dat niet kan, het liefst op het podium.' Wie gokt op B.B. King in levende lijve moet op 15/7 naar het North Sea Festival waar hij voor de zoveelste keer in de Statenhal staat.

B.B. King: Makin' Love is good for you' (MCA 112 299).