Van Gaal wil met spelers collectieve rouwverwerking

De nieuwe bondscoach Louis van Gaal roept de selectie van het Nederlands elftal medio augustus bijeen om te trainen en kennis te maken. De KNVB heeft dan geen interland gepland. Van Gaal wil dat het rouwproces van de uitschakeling in de halve finales van het EK collectief wordt verwerkt. ,,De spelers zijn kort na de wedstrijd tegen Italië uitgevlogen. Ze hebben het leed alleen individueel verwerkt. Het hoofd moet clean zijn in het nieuwe seizoen'', zei Van Gaal gisteren op zijn eerste persconferentie in Amsterdam.

De bondscoach wilde nog niet vooruit lopen op de aanstelling van een assistent-bondscoach. Johan Neeskens, de rechterhand van Guus Hiddink en Frank Rijkaard, ging deze week aan de slag als clubtrainer van NEC. Van Gaal liet de naam van zijn voormalige assistent Gerard van der Lem vallen, zonder aan te geven dat hij hem op het oog heeft. Van der Lem is nog in dienst van AZ. Hij heeft een clausule in zijn contract waarin staat dat hij tussentijds naar de KNVB mag vertrekken.

,,De beschikbaarheid speelt een grote rol'', verklaarde Van Gaal. ,,Daarom ga ik nu niet zeggen wie ik op het oog heb, want dan weten mensen straks dat ze eigenlijk tweede keus zijn.'' Maar toch over Van der Lem: ,,Hij zal voor zichzelf moeten afwegen of hij weer assistent wil worden. En of het voor hem financieel aantrekkelijk is bij de KNVB in dienst te komen.''

Een delegatie van de KNVB was woensdag in Noordwijk op de thee bij Van Gaal. Voorzitter betaald voetbal Henk Kesler en de vertrekkende directeur Arie van Eijden kwamen met Van Gaal overeen dat hij de eindverantwoordelijkheid krijgt op technisch gebied. Dat verschilt met de taakomschrijving die Hiddink en Rijkaard in hun contract hadden staan. Zij wilden slechts bondscoach zijn. Van Gaal wil ook een positieve bijdrage leveren aan de begeleiding van het olympisch elftal. Hij wil ook het jeugdvoetbal structureren. Alle vertegenwoordigende elftallen moeten op een herkenbare wijze gaan spelen. ,,Maar de bestaande contracten van de aanwezige trainers worden gerespecteerd'', verklaarde voorzitter Kesler.

Van Gaal wil met Dennis Bergkamp praten over zijn besluit te stoppen met het Nederlands elftal. Tevens wil de nieuwe bondscoach contact zoeken met de momenteel vakantie vierende Frank Rijkaard. ,,Want ik kan elke informatie gebruiken.''