Steun voor bestrijden cocaïne Colombia

Spanje heeft gisteren 100 miljoen dollar toegezegd aan Colombia voor projecten die een alternatief beiden voor de cocaïne-teelt. Dat heeft Spanje bekendgemaakt op een bijeenkomst in Madrid waarin 26 landen en een aantal internationale organisaties met Colombia praten over een plan om Colombia in de komende jaren uit de greep van de cocaïnehandel en -teelt. Voor dat plan is 7,5 miljard dollar nodig.

Volgens het plan, dat vorig jaar september werd aan gekondigd door de Colombiaanse president Andrés Pastrana, moet de komende jaren zowel de teelt van cocaïne worden aangepakt als de grote drugskartels. Die moeten worden bestreden door de inzet van politie en militairen. Ook moet geld worden aangewend voor een groot aantal humanitaire en sociale projecten.

De Spaanse bijdrage is bedoeld om andere landen en organisaties over te halen eveneens steun toe te zeggen, zei gisteren de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Pique. Het gaat daarbij vooral om de Europese partners. Colombia heeft zelf al verklaard vier miljard dollar voor het actieplan uit te trekken. Het Amerikaanse Congres stemde reeds eerder in met een pakket aan steunmaatregelen ter waarde van 1,3 miljard dollar.

De hoge commissaris voor buitenlands beleid van de Europese Unie, de Spanjaard Javier Solana, onderstreepte gisteren de gedeelde verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap met het Colombiaanse drugsprobleem. ,,We zijn de exporteurs van de chemische ingrediënten en de consumenten van het eindproduct'', aldus Solana over de wereldwijde cocaïne-economie. De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Guillermo Fernandez de Soto toonde zich gisteren enthousiast over de uitkomst van de besprekingen. Volgens Fernandez de Soto wordt zeker de helft van het geld aangewend voor niet-militaire doeleinden. Hij reageerde daarmee op kritiek van niet-gouvernementele organisaties en vakbonden, die vinden dat de nadruk op militair ingrijpen alternatieve projecten in de weg staat.