Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Huwelijk Bernhard jr. en Annette Sekrève. Rechtstreekse verslag van het kerkelijk huwelijk van Bernhard jr. en Annette Sekrève in de Domkerk in Utrecht. Tijdens de dienst zingt prinses Christina. TV2, 11.50-13.05u.

Simmer 2000. Rechtstreeks verslag van de 42 kilometer lange wandeltocht van vele duizenden Friezen en Friese emigranten uit de hele wereld over de historische Slachtedyk. Ook interviews, reportages en terugblikken op sportieve en culturele activiteiten. TV2, 13.05-14.00u.

2 Vandaag. Reportage over Den Helder en een gesprek met de Helderse wethouder M. Stegers over de economische ontwikkelingen. Ned.2, 18.15-18.43u.

Nova. Onder andere een reportage uit Londen waar vandaag het vierde deel van de kinderboekenserie Harry Potter and the Goblet of fire (Harry Potter en de bokaal van vuur) is verschenen in een recordoplage van 5,3 miljoen exemplaren. Ned.3, 22.15-22.38u.

PRAATPROGRAMMA

Het zwarte schaap. Gesprek met voor- en tegenstanders van columnist/presentator/cineast Theo van Gogh met o.a. Privé-journaliste Barbara Plugge, filmproducent Matthijs van Heijningen, publicist en oud-uitgever Martin Ros en literatuurwetenschapper Solange Leibovici. Ned.3, 21.00-22.00u.

KUNST & MUZIEK

Rock Werchter. Eerste van een serie uitzendingen over dit rockfestival met o.a. Metal Molly, Groove Armada, Live, Texas en Gorki, afgewisseld met gesprekken. Canvas, 22.45-23.50u.

Wintertijd. In deze laatste uitzending van het seizoen laat staatssecretaris van OCW Rick van der Ploeg uit het archief opnamen van Bob Wills & his Texas Playboys, Jim Reeves, Leon Redbone, Sting en Janis Joplin zien. RTL5, 23.30-0.30u.

FILM

Double Dynamite (Irving Cumming, 1951, VS). Komedie van musicalregisseur staat bekend als dieptepunt uit carrières van zowel Frank Sinatra, Jane Russell als Groucho Marx. De eerste speelt een van diefstal beschuldigde bankemployé. BBC2, 13.05-14.24u., zwart-wit.

Underwater! (John Sturges, 1955, VS). Howard Hughes produceerde deze avonturenfilm over diepzeeduikers als alibi om zijn vriendin Jane Russell de laatste badmode te laten presenteren. BBC2, 14.25-16.00u.

. The Looney, Looney, Looney Bugs Bunny Movie (Fritz Freleng, 1981, VS). Compilatie van getekende Warner-klassiekers, waaronder een parodie op de Oscaruitreiking. RTL4, 15.10-16.35u., onderbroken door reclame.

. The Outlaw (Howard Hughes, 1943, VS). Fameuze, deels door Howard Hawks geregisseerde western waarin Billy the Kid, Doc Holliday en Pat Garrett vechten om de debuterende Jane Russell, naar wier boezem Hughes' meeste aandacht uitgaat. De Amerikaanse keuring deed er zes jaar over om de film in een gecoupeerde versie vrij te geven. BBC2, 16.00-17.55u., zw.

Mr. Jones (Mike Figgis, 1993, VS). Betrekkelijk zorgvuldige Hollywoodbehandeling van een psychiatrisch onderwerp door de Britse regisseur Figgis. Manisch-depressieve Richard Gere raakt romantisch geïnvolveerd met de behandelende psychiater Lena Olin. Ethische complicaties maken hun love story dus extra spannend. Net5, 20.00-22.00u., onderbroken door reclame.

AVRO Keuzefilm: What's Up Doc? (Peter Bogdanovich, 1972, VS), Crazy People (Tony Bill, 1990, VS) of Snakes & Ladders (Trish McAdam, 1996, Ierl./Duitsl./Eng.). Ned.1, 20.30-22.07u.

Corrina, Corrina (Jessie Nelson, 1994, VS). Lichte, interraciale romantische komedie werd tijdens het Cinekidfestival van 1994 bekroond met de publieksprijs. In het Los Angeles van 1959 heeft een 7-jarig halfweesje tientallen kindermeisjes versleten. Dan vindt ze het geluk bij gouvernante Whoopi Goldberg en probeert zij haar aan haar (blanke) vader te koppelen. Veel te schattig, ondanks enkele grimmige voetnoten over rassendiscriminatie. BBC2, 21.30-23.20u.

The Beverly Hillbillies (Penelope Spheeris, 1993, VS). Langdradige, visieloze speelfilm naar tv-serie uit jaren zestig, over een plattelandsfamilie die plotseling steenrijk wordt en verhuist naar de sjiekste buurt van Los Angeles. Alleen Lily Tomlin is goed. SBS6, 21.45-23.50u., met reclame en Hart van Nederland.

Rambo III (Peter McDonald, 1988, VS). Deel drie in even succesvolle als reactionaire reeks actiefilms met Sylvester Stallone als verpersoonlijking van Amerikaanse superioriteit. Hij voert een eenmansoorlog tegen de Russische troepen in Afghanistan, wanneer deze zijn mentor kolonel Trautman hebben ingerekend. Net5, 22.00-23.50u., met reclame.

Cyberzone / Droid Gunner (Fred Olen Ray, 1995, VS). SF van productieve B-filmer. Met Marc Singer als intergalactische premiejager, op zoek naar vier atttractieve cyborgs. Fox, 22.00-23.45u., onderbroken door reclame.

Angel Baby (Michael Rymer, 1995, Australië). Op het Rotterdamse Filmfestival met de publieksprijs bekroond, conventioneel en beetje te lievig drama over de liefde tussen twee jonge schizofrenen. Tegen de zin van therapeuten gaan ze samenwonen en stoppen ze met hun medicatie als er een kind op komst is. Nerveus spel van John Lynch en Jacqueline McKenzie. VRT, 23.45-1.29u.

Bikini Drive-in (Fred Olen Ray, 1995, VS). Ashlie Rhey begint drive-in-bioscoop met B-films en levensechte scream queens in bikini. SBS6, 23.50-1.25u., onderbroken door reclame.

Topkapi (Jules Dassin, 1964, VS). Zie Film-vooraf. Ned.1, 23.53-1.47u.

. Cat People (Paul Schrader, 1982, VS). Paul Schrader werkte voor het eerst naar het scenario van een ander, maar de hem typerende streng-gereformeerde thematiek blijft evident in lichamelijke horrorfilm, losjes gebaseerd op de gelijknamige cult-film uit 1943. Godsdienstfanaticus Malcolm McDowell en diens zus Nastassia Kinski, kinderen van driedubbel zondige ouders, veranderen bij seksueel verkeer in een luipaard. Van een post-coïtale moord worden zij weer mens. RTL4, 0.15-2.25u., met reclame.

The Mephisto Waltz (Paul Wendkos, 1971, VS). Occulte thriller, waarin de ziel van satanische concertpianist Curd Jürgens vlak voor diens dood het lichaam van journalist Alan Alda tracht te overmeesteren. BBC1, 1.00-2.45u.

. Breaking Away (Peter Yates, 1970, VS). Sympathieke, `kleine' tragikomedie. Vier jonge arbeiderszonen uit Bloomington, Indiana, nemen wraak op gepriviligieerde jeugd van de plaatselijke universiteit door een wielerwedstrijd te winnen. Gefilmd in de stijl van Rocky. Het eerste deel is het aardigst, als een van de jongens denkt dat hij een Italiaan is. BBC2, 1.10-2.50u.

Nagesynchroniseerd: The Magnificent Seven (J. Sturges, 1960, VS). ARD, 22.40-0.45u.; The Return of Frank James (Fritz Lang, 1940, VS). ZDF, 0.50-2.20u.; Just Me and You (J. Erman, 1978, VS). ZDF, 2.20-4.00u.