Gijzeling Maleisië werk sekte

Een in oosterse vechtkunst gespecialiseerde fundamentalistisch islamitische sekte in Maleisië is de afgelopen twee jaren uitgegroeid tot een organisatie met meer dan duizend leden. De groepering schrijft op haar website (http://al_maunah.tripod.com) dat zij over leden beschikt in Brunei en in het Midden-Oosten en dat zij gelooft in een heilige oorlog (jihad) om misdeelde moslims bij te staan.

Zevenentwintig gewapende leden van deze sekte, Al-Ma'unah Malaysia, waren afgelopen week betrokken bij een overval op twee wapendepots van het leger en een vijf dagen durende gijzelingsactie. De gijzelnemers doodden twee van de drie gijzelaars die zij in hun macht hadden voordat zij zich donderdag overgaven. Ook een van de gijzelnemers werd gedood door de politie.

De groepering gelooft dat haar leden mystieke krachten hebben die hen onkwetsbaar maken en hen de mogelijkheid geven tegenstanders uit te schakelen zonder hen aan te raken.

De commandant van de federale politie Norian Mai beschreef de groep als een ,,extremistische spirituele sekte''. Hij zei dat de verder niet geïdentificeerde leider ,,mentaal instabiel'' is. Vice-premier Abdullah Ahmad Badawi van Maleisië zei dat sommigen van de gewapende mannen hoger opgeleiden waren.