Werknemers Fireworks aangehouden

De politie heeft twee nieuwe aanhoudingen verricht in het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Het gaat om (ex-)werknemers van de vuurwerkopslag S.E. Fireworks, die op 13 mei ontplofte.

Gisteren werd een 33-jarige werknemer aangehouden. Hij wordt ervan verdacht vuurwerk dat voor evenementen wordt gebruikt, te hebben verkocht aan particulieren. Evenementenvuurwerk is veel explosiever dan consumentenvuurwerk, het mag alleen worden aangestoken door mensen die daarvoor gediplomeerd zijn. Particulieren mogen het niet in hun bezit hebben.

Eerder, op dinsdagavond al, werd in Hengelo een 24-jarige ex-werknemer aangehouden. Bij het doorzoeken van zijn woning vond het recherchebijstandsteam evenementenvuurwerk. Het is nog niet duidelijk of het vuurwerk afkomstig is van de Enschede fabriek S.E. Fireworks.

Een week na de vuurwerkramp, waarbij 21 mensen om het leven kwamen en 400 huizen werden verwoest, zijn de twee directeuren van S.E. Fireworks aangehouden. Zij zitten nog altijd in voorlopige hechtenis. Volgende week beslist de raadkamer van de rechtbank of hun voorarrest wordt verlengd. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie in Almelo zijn de vier gevangenen op dit moment de enige verdachten in de zaak.

Bij het inloopcentrum van de commissie-Oosting, die toedracht en nasleep van de ramp onderzoekt, hebben negentien mensen hun verhaal gedaan. ,,We hebben het idee dat het nu pas allemaal een beetje op gang begint te komen'', zegt een woordvoerster van de commissie. Ze kan niets zeggen over de bruikbaarheid van de verhalen voor het onderzoek.

Nieuwe studenten van de universiteit Twente in Enschede moeten bij hun zoektocht naar woonruimte rekening houden met extra lange wachtlijsten. Als gevolg van de vuurwerkramp in Enschede is de woningmarkt onder druk komen te staan.Volgens de stichting studentenhuisvesting Drienerlo staan er op dit moment ruim vierhonderd studenten op de wachtlijst, zo'n vijftien procent meer dan vorig jaar. ,,We proberen nu samen met makelaars en woningcorporaties in Enschede en omgeving de 400 overgebleven studenten zo snel mogelijk aan woonruimte te helpen.'' De universiteit heeft voorlopig honderd stacaravans op het campusterrein geplaatst.

DOSSIER ENSCHEDE: www.nrc.nl