Meeste aardbeien bevatten gifresten

Tweederde van alle aardbeien in de supermarkt bevatten gifresten. Eén op de vier bakjes aardbeien bevat meer landbouwgif dan is toegestaan. Een aantal aardbeien bevat zelfs resten van middelen die helemaal niet zijn toegestaan. Dat gebeurt steeds meer, concludeert TNO. Milieudefensie, Natuur en Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond noemen de resultaten schokkend. Justitie moet volgens hen zowel de winkels waar `giftige' aardbeien worden verkocht als de telers aanpakken. In zes gevallen vond TNO hoge concentraties cyprodinil. Bij een hoge dosis kan dit middel leveraandoeningen veroorzaken, waarschuwen de milieuorganisaties. Het is een middel dat zich door de hele aardbei verspreidt. Wassen helpt niet. Bij Edah, Albert Heijn, C 1000 en Super De Boer werden aardbeien aangetroffen waarmee iets mis was.