Internationaal

LONDEN

In navolging van de verliezen op Wall Street gleed ook de beursgraadmeter in Londen aanvankelijk licht in de min. De FTSE-index wist zich echter te herstellen en noteerde rond de middag 0,26 procent hoger op 6.399 punten. Opvallende stijger was Hickson. Het chemieconcern heeft een overnamebod van Arch Chemicals aanvaard. Beleggers beloonden het aandeel met een stijging van 29 procent.

FRANKFURT

De beurs in Frankfurt kon zich vanmorgen niet onttrekken aan het slechte sentiment rond de technologiesector. De IT-aandelen noteerden zonder uitzondering lager. Autofabrikant Volkswagen verloor na berichten over een boete van 90 miljoen euro voor het met voeten treden van de Europese antitrust-regels. Tegen de middag stond de DAX-index bijna onveranderd op een totaal van 6.965 punten.

PARIJS

Technologiefondsen en telecomaandelen trokken de Parijse beursgraadmeter vanmorgen al direct bij opening omlaag. Ook Carrefour moest flink inleveren. Volgens de Wall Street Journal zal het detailhandelsconcern gaan samenwerken met BNP-Paribas. Opvallend was het herstel van chipfabrikant STMicroelectronics. Het bedrijf won ruim 1 procent, nadat het gisteren meer dan 6 procent inleverde. De CAC40-index noteerde rond het middaguur een verlies van 0,15 procent op 6.452 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen lager gesloten onder invloed van neerwaartse druk vanuit de technologiesector. De Nikkei-index leverde 0,9 procent in op een stand van 17.282 punten. De IT-fondsen stonden onder druk door de verliezen op de Nasdaq. De grootste verliezers op de beursvloer in Tokio waren Toshiba, NEC en Hitachi. Op de overige beurzen in het Verre Oosten was het beeld verdeeld. De beursindex in Zuid-Korea steeg 0,9 procent. In Hongkong sloot de index 0,1 procent hoger.

NEW YORK

De schrik zat er gisteren goed in op Wall Street. De winstwaarschuwing van softwareproducent Computer Associates (CA) maakte dat beleggers hun technologiestukken massaal van de hand deden. De Dow-Jonesindex sloot 0,73 procent lager op 10.484 punten. Technologiebeurs Nasdaq leverde 3,23 procent in op 3.863 punten.

De koers van CA daalde ruim 42 procent. Ook BMC Software liet weten problemen te hebben met de verkoop van software voor grote computers. Verder publiceerde de zakenbank Salomon Smith Barney een somber rapport over de halfgeleiderindustrie. Dat deed de IT-fondsen verder wegzakken.