VNU neemt Ilse Media Groep over

Uitgever VNU neemt voor een onbekend bedrag de Ilse Media Groep over. De groep is eigenaar van de best bezochte website van Nederland, de zoekmachine www.ilse.nl.

VNU verwerft een belang van 58,7 procent in Ilse en voegt de Ilse Media Groep samen met de internetactiviteiten van zijn Nederlandse tijdschriften, waaronder Libelle en Nieuwe Revu.

In april kocht VNU ook al Startpagina.nl, met 30 miljoen opgevraagde pagina's (pageviews) per maand de op één na meest bezochte website in Nederland. Ilse heeft 35 miljoen pageviews. Behalve de zoekmachine Ilse.nl exploiteert Ilse ook de websites Nu.nl (nieuws), Dolfijn.nl (gratis email) en Chat.nl (babbelbox). Ilse boekte in `99 een omzet van 1,1 miljoen euro en rekent op 7 miljoen euro omzet in 2000.

Na de samenvoeging van de verschillende activiteiten gaat Ilse VNU-websites als Startpagina.nl, Vrouwonline.nl en Vtwonen.nl exploiteren. Ook alle websites van Nederlandse VNU-bladen worden bij Ilse ondergebracht. Zo'n veertig internetmedewerkers van de VNU Tijdschriftengroep gaan over naar de Ilse Media Groep, die zelf ruim vijftig werknemers telt.

Door de bundeling van Startpagina, Ilse en de eigen websites van VNU wordt het Haarlemse uitgeversconcern de grootste elektronische uitgever van Nederland.

Ilse wordt voorlopig een dochter van VNU Tijdschriften, maar behoudt zijn eigen directie. ,,We blijven zelfstandig functioneren'', zegt Marien ten Houten, een van de oprichters van Ilse. ,,Uiteindelijk is het de bedoeling dat Ilse een eigen beursnotering krijgt.''

Om het belang van 58,7 procent te verwerven brengt VNU de internetactiviteiten van zijn tijdschriftengroep in de Ilse Media Groep onder in ruil voor nieuw uit te geven Ilse-aandelen. Daarnaast betaalt VNU een onbekende overnamesom aan de aandeelhouders van Ilse. VNU heeft volgens een woordvoerder van het uitgeefconcern geen optie om zijn belang verder uit te breiden. ,,Wel houden we na een eventuele beursgang de meerderheid'', aldus de VNU-woordvoerder.

Op dit moment is Ilse in handen van haar twee oprichters Marien ten Houten en Robert Klep, die samen 60 procent van de aandelen hebben, het personeel van Ilse (15 procent) en de internetinvesteerders Newconomy en Gilde IT Fund, samen goed voor een kwart. Newconomy ziet zijn belang door de uitgifte van nieuwe aandelen teruglopen van 8,5 naar minder dan 5 procent en wil aandelen bijkopen om weer boven de 5 procent uit te komen.