Kok belt Amato over incident in stadion De Kuip

Premier Kok heeft zijn Italiaanse collega Amato gisteren telefonisch verzekerd dat hij het ,,diep zou betreuren'' als de Rotterdamse politie en stewards zondag in het Feijenoord-stadion fouten hebben gemaakt in hun optreden tegen Italiaanse journalisten. Maar eerst moeten volgens hem na een onderzoek ,,tot de bodem van de zaak'' de feiten vaststaan.

Kok heeft Amato ook gezegd dat hij hoopt dat de gebeurtenissen rondom de finale Frankrijk-Italië van het EK 2000 niet leiden tot verslechtering van de betrekkingen met Italië. Speculaties dat de commotie in Italië over de kwestie ook te maken heeft met de nederlaag in de finale wijst Kok van de hand. ,,Maar men moet er wel voor oppassen zó opgewonden te raken dat men de feiten niet meer wil onderkennen'', zegt hij erbij.

Behalve de groep Italiaanse journalisten blijkt zondagavond in De Kuip ook Koks adviseur protocol, B. Rellum, aangehouden. Deze van Buitenlandse Zaken `geleende' ambtenaar was zondag na de wedstrijd buiten de afrastering rondom een beveiligde zone gelopen toen een colonne auto's met onder meer de koningin en enkele ministers het stadion zou verlaten. De ambtenaar wilde daarna weer naar de beveiligde zone terug, naar een auto van Algemene Zaken, maar bleek niet in het bezit van een toelatingspasje. Daarom mocht hij, hoewel hij zich legitimeerde als medewerker van de premier, van de politie niet verder, waarna hij desondanks doorliep en werd aangehouden. ,,Hij hield zich niet aan regels en sommaties van de politie en belandde in het arrestantenlokaal'', aldus een RVD-woordvoerder vanmorgen. Pas uren later, en na betaling van een boete, werd de ambtenaar vrijgelaten.

De secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken, F. Majoor, heeft de Italiaanse ambassadeur gisteren namens de Nederlandse regering excuses aangeboden voor wat hem zondagavond is overkomen bij de Rotterdamse politie. De ambassadeur had geklaagd over de ,,onhoffelijke'' behandeling door de politie. Voor een reactie op de behandeling van de Italiaanse journalisten wil Buitenlandse Zaken het resultaat van het toegezegde onderzoek afwachten, is de ambassadeur gezegd. De politie ontkent overigens dat van een dergelijke behandeling sprake was.

Het onderzoek naar de exacte toedracht van de gebeurtenissen zondag wordt uitgevoerd door rechercheurs van de Rotterdamse politie zelf onder auspiciën van het openbaar ministerie.