Vastgoedfondsen presteren goed

Het rendement op vastgoedfondsen is het afgelopen halfjaar ver uitgekomen boven dat op andere Nederlandse aandelencategorieën. Dat blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over de eerste zes maanden van 2000 kwam het rendement van de vastgoedfondsen die genoteerd zijn aan de Amsterdamse beurs uit op 15 procent.

Het gemiddelde rendement van alle Nederlandse aandelen samen blleef steken op 2 procent. Daarmee overtroffen de aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs wel het wereldgemiddelde; de MSCI-wereldherbeleggingsindex boekte een plusje van één procent.

Gezamenlijke leverden de Nederlandse aandelen en obligaties in het voorbije halfjaar 2,3 procent winst op. Dat is fors minder dan over heel 1999. Toen schoten de koersen van Nederlandse aandelen met 30,6 procent omhoog.

De verdiensten verschillen nogal per bedrijfstak. De kapitaalgoederenindustrie is koploper met een winst van 39 procent. Belangrijke fondsen hierin zijn Philips en ASM Lithography. Het slechtst presteerde de sector niet-financiële dienstverlening, waarin veel automatiseringsbedrijven zijn opgenomen. Hier liepen de verdiensten met 15 procent terug.

Onder de vastgoedfondsen werd het beste resultaat behaald door de internationaal actieve. Hun rendement bedroeg 17 procent. De Nederlandse fondsen kwamen uit op gemiddeld 11 procent.