Shattered

De drijfveer achter iedere goede thriller is het essentiële puzzelstukje dat altijd zoek is maar waarvan je weet dat het toch heel dichtbij moet zijn. Wie de werkelijke dader is moet tot op het laatste moment in nevelen gehuld zijn. Bij Shattered zit het met die raadselachtigheid wel goed. Hoofdpersoon Dan Merrick (Tom Berenger) lijdt aan amnesie en weet niet eens dat er een vreselijke daad is gepleegd, laat staan wie de dader is. Aangezien je als kijker hulpeloos meestrompelt aan Merricks zijde, komen de verrassende plotwendingen bijkans even hard aan als voor de verbaasd met zijn ogen knipperende protagonist.

Zo blijkt al snel dat het auto-ongeluk waar de architect zijn geheugenverlies aan heeft overgehouden, geen dronkenmanscrash was zoals zijn vrouw hem wil doen geloven. Naarmate Merrick meer scherven van zijn uit elkaar gespatte geheugen weer aaneen weet te plakken, blijken wel meer dingen niet te kloppen. Zoals zijn huwelijk dat voor het ongeluk op springen stond, de wonderbaarlijke wijze waarop zijn vrouw de botsing overleefde, en de rekening van de onbekende Gus Klein (Bob Hoskins). Deze laatste blijkt bij nader onderzoek een astmatische detective annex dierenzaakhouder te zijn die vlak voor het ongeval door Merrick was ingehuurd om zijn overspelige vrouw te schaduwen.

Iedere keer als de clou duidelijk dreigt te worden, voegt regisseur Wolfgang Petersen weer een nieuw ingrediënt toe aan de intrige waardoor de verdenkingen een andere kant op zwiepen. Geen van de karakters is wie hij of zij lijkt te zijn. Petersen doseert zijn opgelichte sluiertipjes en bedekte hints zo gecontroleerd, dat vrijwel ieder karakter op een zeker moment verdacht is, zij het dat het niet altijd duidelijk is waarvan.

Petersen, die een aantal respectabele films als In the Line of Fire en Enemy mine op zijn naam heeft staan, maakte Shattered als een ode aan de meester van de thriller, Alfred Hitchcock. Het verhaal vertoont vergelijkingen met Vertigo (man wordt via inschakeling van privé-detective complexe intrige ingesleept) en ook de ambigue vrouwenkarakters in Shattered doen Hitchcockiaans aan. Petersen mist misschien net Hitch' feilloze timing en intuïtie om de soms wel heel groteske plotwendingen helemaal aannemelijk te maken, maar dat neemt niet weg dat Shattered de spanning er tot de ontknoping in houdt.

Hitchcock zou tevreden zijn.

Shattered (Wolfgang Petersen, 1991, VS), RTL5, 20.35-22.25u.