Handgemeen

Henny Stoel van het Journaal glunderde ,,een zéér goedenavond'' en de notabelen feliciteren zichzelf. De Europese Kampioenschappen zijn een daverend succes en Nederland wil nog meer van dergelijke feesten organiseren.

Klein puntje: voortaan moeten agenten uitkijken wie ze in elkaar slaan. Gewone, onschuldige fans dat kan nog, wie gaat dat nog na, maar ab-so-luut geen televisiejournalisten. Dat moet als speciale instructie in het politieboekje komen. Toevallig hadden Rotterdamse agenten routineus de Italiaanse Mart Smeets en zes collega's tegen de grond gewerkt en een uurtje opgesloten en nu is er een internationaal incident met miljoenen woedende Italiaanse kijkers en een protest van minister Dini. Kijk dus uit, deze vakantie. In dat land zullen we geen enthousiaste geluiden horen over het voetbal in Nederland.

Ik zag nog net op de film hoe van een man in witte katoenen broek en stropdas, veel sportiever gekleed dan Mart Smeets dus, de arm werd omgedraaid, zodat hij voorover tegen de grond ging, het hoofd op het asfalt. De Italiaanse journalisten van het grote Rai-staatstelevisiebedrijf wilden filmen hoe Italiaanse gehandicapten de trap op moesten worden gedragen. Om te laten zien dat de voorzieningen daar niet zo goed voor elkaar waren. Sommige stewards zouden zelfs hebben gespot met het feit dat déze Italianen geen benen hadden. De cameramensen werden tegengehouden, want de rolstoelrijders zouden niet gefilmd willen worden, iets wat nu weer wordt ontkend.

Het ruikt naar het tegenhouden van onwelgevallige beelden, die het goede imago verstoren. Ik kan me niet voorstellen dat geen van de rolstoelrijders gefilmd wilde worden, al moeten sommigen hebben geprotesteerd. Interessant is daarbij dat Italiaanse televisiemensen de Italiaanse gehandicapten beter kunnen verstaan dan de Nederlandse ordebewakers. Bovendien lijkt me het al of niet filmen van aanwezigen in een publieke ruimte als een stadion geen verantwoordelijkheid voor de politie. Het is een zaak voor het burgerlijke recht. Wie in een openbare ruimte buiten zijn wil wordt gefilmd, kan later een schadeclaim indienen. De politie staat ook niet naast mijn bureau om te voorkomen dat mijn stukjes ongerechtvaardigd de belangen van iemand schaden. Volgens de Italianen heeft de politie ,,overdreven gereageerd'' meldde het Journaal.

We zullen van deze zaak meer horen. Meer dan 900 deportaties in België, honderden arrestaties in Nederland dat het geluk had al gauw van de Britse en Duitse hooligans af te zijn. Als het Wereldkampioenschap in Nederland alleen wordt gehouden, kunnen de risicowedstrijden niet meer worden ontlopen. Maar dan heb ik een oplossing: televisievoetbal met slechts één skybox voor premier Kok, zijn kabinet, de koninklijke familie en andere staatshoofden met hun gevolg. Voor alle anderen een reis- en stadionverbod. Dan zal er geen handgemeen ontstaan.

Een ander nieuwsfeit: Jeroen Pauw, nieuwslezer en interviewer van RTL stapt over naar BNN. Deze omroep is modern: eerst richt je hem op, doelgroep jongeren, en dan pas zoek je naar de inhoud. Content heet dat in modern jargon, een verzegelde doos waar je als oprichter niets van af hoeft te weten.

Ik zag op enkele uitzonderingen na bij BNN veel treiter-televisie. Onschuldige mensen worden door presentatoren gepest voor het oog van de camera, door makers Eddy Zoëy en Bart de Graaff zelf aangeduid als satire. De kijkcijfers daalden, en er zijn tegenstrijdige berichten over het aantal jongeren onder hen. Maar geen nood, Pauw gaat nu content brengen, zodat BNN meer gaat lijken op een gewone omroep. Een late night show, interviewprogramma's. Klinkt veelbelovend. Waarom kan dat niet bij een reeds bestaande omroep? Maar nee, de overheid vindt het interessanter om met de ene hand bestaande omroepen tot samenwerking en fusie te dwingen en met de andere hand nieuwe omroepen op te richten zodat de organisatorische chaos op de netten nog groter wordt. Het Verelendungs-scenario. Ook over dit beleid zullen we nog vele zelffelicitaties zien.