Zwemkwartet mist finale EK op estafette 100 vrij

Nederland ontbreekt vanmiddag in de finale van de 4x100 meter vrije slag bij de Europese kampioenschappen langebaanzwemmen (50 meter) in Helsinki. Het viertal Rijnbeek-Holst-Zuijdweg-Veens kwam vanmorgen in de series met 3.24,05 niet verder dan de twaalfde plaats. De vrouwen plaatsten zich met de derde tijd wel voor de eindstrijd.

Vorig jaar bij de EK won de mannenploeg in 3.16,27 nog de gouden medaille op de 4x100 vrij dankzij Veens, Kenkhuis, Wouda en Van den Hoogenband. Die titel was goed voor de uitverkiezing tot sportploeg van het jaar.

Zoals gebruikelijk kwamen vanmorgen de reserves in actie om de twee kopmannen, Van den Hoogenband en Kenkhuis, te ontlasten.

Maar het gelegenheidsviertal betaalde de tol voor een gebrek aan rust. Met het oog op de Olympische Spelen, over ruim twee maanden in Sydney, besloot de ploegleiding geen rustpauze (taper) in te lassen voor de EK in Finland. Met name startzwemmer Rijnbeek (51,89) en Zuijdweg (51,80) bleven ver verwijderd van hun persoonlijke records. ,,Niet iedereen kan ongetaperd hard zwemmen'', constateerde PSV-trainer Jacco Verhaeren.