Tientallen doden in Tsjetsjenië

Bij vijf zelfmoordaanslagen hebben Tsjetsjeense separatisten het afgelopen etmaal tientallen Russische militairen in hun Kaukasische deelrepubliek gedood. President Poetin heeft zijn veiligheidsadviseurs voor overleg in het Kremlin ontboden.

Vanuit Moskou is een Iljoesin-vliegtuig met een brigade reddingswerkers vertrokken. De schaal van de terreur, op het moment dat Moskou voorzichtig begon aan te sturen op een bestand, maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar de Russische troepen zijn in het laagland van Tsjetsjenië, dat ze na tien maanden strijd op de krijgsheren en hun bendes hebben heroverd.

De bloedigste aanslag was die op een politiepension in Argoen, even ten westen van de hoofdstad Grozny. Kantinemedewerkster Vasara Vesitaja, die juist op weg was naar huis, zag hoe een vrachtwagen gisteravond de omheining van het complex ramde en explodeerde. ,,De aarde trilde en overal sprongen ruiten'', aldus de ooggetuige. Het gebouw, waar agenten uit de stad Tsjelabinsk waren gelegerd, stortte volledig in. Reddingswerkers hadden vanmorgen al 25 lijken geborgen, andere bronnen spraken van 50 doden.

Bij een soortgelijke actie in Goerdermes, de zetel van het Moskou-gezinde bestuur van Tsjetsjenië, vielen zeker elf doden. Daar ontploften drie vrachtwagens bij wegversperringen. Volgens de website van de Tsjetsjenen, kavkaz.org, zijn er nog twee ,,succesvolle'' kamikaze-acties uitgevoerd, onder meer in Oeroes-Martan. Woordvoerder Movladi Oedoegov claimde ,,enkele honderden doden onder de agressors''.

In een videotoespraak heeft de Tsjetsjeense leider Aslan Maschadov gezegd de Russen binnen twee tot drie maanden uit Tsjetsjenië te verdrijven. Volgens hem geeft de nieuwe aanslagentactiek ,,de Russische troepen geen schijn van kans Tsjetsjenië onder controle krijgen''. Onafhankelijke waarnemers sluiten een herhaling van het scenario van 1996 niet uit, toen de Tsjetsjeense rebellen het Russische leger op de knieën dwongen. De Russische media wijzen ook op de terreurgolf van afgelopen herfst, toen ongeveer driehonderd Russen omkwamen bij bomaanslagen op hun woonflats.

Argoen is van de buitenwereld afgesneden. In een klopjacht op een rebelleneenheid die na de aanslag het militaire hoofdkwartier onder vuur zou hebben genomen, hebben helikopters gisternacht het vuur geopend op een Tsjetsjeens vluchtelingenhotel. Daar zouden elf gewonden zijn gevallen.