Oeganda verwerpt meerpartijensysteem

De overgrote meerderheid van de Oegandese bevolking is tegen invoering van een meerpartijensysteem. Dat toont de uitslag van het referendum dat vorige week donderdag werd gehouden. Volgens de uitslag die gisteravond werd bekendgemaakt, stemde 90,7 procent van de kiezers voor handhaving van het `geenpartijensysteem', een uitvinding van president Yoweri Museveni. Van de kiesgerechtigden bracht 51,1 procent zijn stem uit. Of de opkomst werd beïnvloed door de oproep van de oppositie om het referendum te boycotten, is onduidelijk.

Nadat Museveni in 1986 aan de macht kwam, introduceerde hij een voor Afrika uniek systeem: het `geenpartijensysteem' of het zogeheten `Movement-systeem'. Een trapsgewijs besluitvormingsproces geeft de Oegandees in lokale raden invloed op zaken die hem en haar rechtstreeks aangaan, zoals basisonderwijs, wegen en gezondheidszorg. Op nationaal niveau bepalen niet de politieke partijen het besluitvormingsproces maar de Movement, `de Beweging' waarvan in theorie alle burgers lid zijn. Volgens Museveni is Oeganda nog niet toe aan het meerpartijensysteem dat alleen maar kan leiden tot verdeeldheid. Politieke partijen zijn niet verboden maar ze mogen niet openlijk politieke activiteiten ontplooien.

De uitslag van het referendum stond bij voorbaat vast. In het buitenland neemt de kritiek op de 56-jarige Museveni sterk toe maar in eigen land is hij nog zeer populair.