Coulthard woedend na zege in Formule I

De strijd om het wereldkampioenschap Formule-I wordt grimmig. De Schot David Coulthard won gisteren in Frankrijk zijn derde Grand Prix dit jaar en bracht zijn achterstand op de Duitser Schumacher terug tot twaalf punten. Maar het meest opvallend was de woede van Coulthard over het ,,onsportieve'' gedrag van Schumacher. De Nederlandse coureur Jos Verstappen viel uit met een kapotte versnellingsbak.

Coulthard hief zijn vuist en stak zijn middelvinger de lucht in na een mislukte manoeuvre om Schumacher in te halen. Ook na de wedstrijd was hij nog kwaad. ,,Ik heb gewonnen en ik verontschuldig me voor mijn voor mijn gebaar, maar ik denk niet dat Michael erg sportief is in zijn gedrag op het circuit. Sommige zullen zeggen dat het erbij hoort, maar er zijn regels en proberen iemand van de baan te rijden, past niet binnen die regels.''

De omstreden manoeuvre in de 34ste ronde hielp Schumacher weinig, want hij moest in de 59ste de strijd staken met motorpech. Schumacher reageerde na afloop onbewogen. ,,Hij probeerde me in te halen en ik heb het hem vanzelfsprekend zo moeilijk mogelijk gemaakt. Om eerlijk te zijn: hij was me nog niet voorbij. Als ik voorop rij, mag ik mijn lijn kiezen.'' Schumacher refereerde ook aan de wedstrijd van vorig jaar in Japan. ,,Toen duwde hij mij ver opzij, maar heb ik ook niet geklaagd.''

Schumacher is al vaker beschuldigd van onverantwoord rijden. Zowel in 1994 als in 1997 was hij betrokken bij botsingen die hem de wereldtitel brachten. Ook met Coulthard lag hij al eerder in de clinch, sinds incidenten in 1998 in Argentinië, in de Belgische Grand Prix van afgelopen jaar en op Imola in dit seizoen.

Schumacher (Ferrari) leidde gisteren op het Franse circuit van Magny-Cours vanaf de eerste startpositie. Na zijn uitvallen was de weg vrij voor Coulthard en Mika Häkkinen van McLaren. Schumachers voorsprong in het klassement op Coulthard liep terug tot 12 punten. Häkkinen staat derde met een achterstand van 18 punten.

De strijd om de wereldtitel beperkt zich nu tot twee teams. In het begin van het seizoen konden Williams en Jordan nog meekomen, maar inmiddels hebben ook zij een grote achterstand op McLaren en Ferrari. In het team van McLaren lijkt Coulthard nu de rol van koploper te hebben gekregen boven tweevoudig wereldkampioen Häkkinen. In het team van Ferrari is Schumacher met afstand de belangrijkste man en is teamgenoot Rubens Barrichello veroordeeld tot een rol in zijn schaduw.

Jos Verstappen kon zijn succes van Canada, waar hij twee weken geleden in de regen zijn eerste wk-punten van het seizoen haalde met een vijfde plaats, geen vervolg geven door problemen (geen grip, olielekkage) met zijn wagen. Verstappen had wel een goede start en klom van de 20ste naar de 14de positie. In de 25ste ronde begaf zijn versnellingsbak het. Zijn Spaanse teamgenoot bij Arrows, Pedro de la Rosa, haakte in de 49e ronde wegens hetzelfde euvel af.

Achter Coulthard en Häkkinen eindigde Barrichello als derde. Vierde werd de Canadees Jacques Villeneuve.