Geld tribunaal lekt naar verdachte

Servische en Kroatische advocaten die verdachten bij het Joegoslavië-tribunaal bijstaan geven gemiddeld tien tot twintig procent van hun vergoeding uit de VN-kas door aan hun cliënten. Het gaat om verdachten van oorlogsmisdaden in het vroegere Joegoslavië. Dat blijkt uit gesprekken met advocaten en andere direct betrokkenen.

,,Advocaten zijn in principe vrij in het besteden van hun vergoeding'', zegt tribunaal-woordvoerder Jim Landale. ,,Maar het is niet de bedoeling dat ze daarmee verdachten van oorlogsmisdaden financieel gaan ondersteunen. Dat wringt, dus we gaan onderzoeken wat we daaraan kunnen doen.''

Het Joegoslavië-tribunaal, opgericht in 1993, betaalt de advocaten van de verdachten honderdtien dollar per uur. Voor Westerse advocaten is dat een bescheiden bedrag maar voor hun Servische en Kroatische collega's is het veel geld. De verdachten weten dat deze advocaten er heel wat voor over hebben om hun zaak te mogen verdedigen. Zo ruilde begin 1997 Dusko Tadic de Nederlandse advocaat Wladimiroff in voor de Serviër Milan Vujin. Tadic, die tot twintig jaar cel werd veroordeeld, dacht dat het beter was voor zijn verdediging. De Servische advocaat Vujin kocht van zijn vergoeding een huis voor Tadic' vrouw Mira in Belgrado. Wladimiroff vindt het een slechte zaak. ,,Je wordt omkoopbaar, je verliest je onafhankelijkheid.''

De Kroatische advocaat Anto Nobilo weet dat veel van zijn collega's ,,tien à twintig procent'' van hun vergoeding afstaan aan de cliënt. ,,Soms cash, soms in natura.'' Nobilo zelf verdedigt de Bosnisch-Kroatische generaal Tihomir Blaskic, die eerder dit jaar tot 45 jaar cel werd veroordeeld maar tegen dat vonnis in beroep is gegaan. Nobilo staat niets af van zijn vergoeding, ,,mijn cliënt heeft het ook niet nodig''.

De Servische advocaat Tomislav Visjnic, die generaal Radislav Krstic verdedigt – de hoogste Bosnisch-Servische militair die tot nu toe door het tribunaal wordt berecht – zegt dat hij niets van zijn vergoeding aan Krstic geeft. Wel betaalt hij de vliegreizen van de vrouw van Krstic en haar verblijf hier wanneer ze Nederland bezoekt. ,,Krstic is depressief, hij heeft bezoek nodig'', motiveert Visjnic. ,,We hebben er niets aan als we een cliënt kwijtraken in de weken dat we er niet zijn.'' De drie belangrijkste verdachten van het Joegoslavië-tribunaal – de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, de opperbevelhebber Ratko Mladic en de Joegoslavische president Slobodan Miloševic – lopen nog steeds vrij rond. Hun kans op arrestatie ,,wordt iedere week groter'', zegt Carla del Ponte, hoofdaanklaagster van het tribunaal. ,,Het is wachten op een goede mogelijkheid. Ik ben een kat en ik zit voor een muizenhol. Eens komen ze eruit. Dan sla ik toe.''

MAGAZINE Mpagina 9