Rellen na einde EK voor elftal Nederland

Op tientallen plaatsen in Nederland zijn gisteren na afloop van de door Nederland in Amsterdam verloren halve finale van het EK voetbal relletjes uitgebroken. De politie verrichtte in totaal honderdvijftig tot tweehonderd arrestaties.

Het Nederlands elftal verloor het duel met Italië na strafschoppen. Voor Nederland misten Frank de Boer, Jaap Stam en Paul Bosveldt de strafschop. Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand nog 0-0. Frank de Boer en Patrick Kluivert hadden toen al een strafschop gemist. Frank Rijkaard nam onmiddellijk na de wedstrijd ontslag als bondscoach.

Na afloop van de halve finale in Amsterdam waren de rellen het hevigst in Nijmegen; voetbalsupporters gooiden in de Molenstraat tientallen ruiten in en plunderden winkels. Zeker tien etalages zijn leeggeroofd. Er viel daar één ernstig gewonde, een politievrouw die bij glas in haar oog kreeg.

Volgens EK-directeur-generaal Van Zunderd werd de politie in Nijmegen enigszins verrast door de ernst van de vechtpartijen. Van de vier grote steden bleef het alleen in Rotterdam vrij rustig.

In Amsterdam trokken teleurgestelde fans gedurende enkele uren na de wedstrijd in de Arena trokken door de stad. Vooral in de Leidsestraat, de Amstelstraat, op het Rembrandtplein en de Dam ontstonden opstootjes.

De politie heeft zich op alle plaatsen waar rellen uitbraken staande kunnen houden met hulp van de plaatselijke mobiele eenheid. Inzet van de landelijke strategische ME-reserve was niet nodig, aldus Van Zunderd.

Onze correspondent in Rome meldt dat de Italianen na de overwinning op Oranje als helden worden beschouwd, Ze schreven voetbalgeschiedenis door het fort van doelman Toldo te verdedigen tegen een veel sterkere tegenstander. De Italiaanse kranten hebben vanmorgen geen enkele twijfel: `Jammer voor Oranje, maar Italië gaat verdiend door naar de finale'.

Na zo lang tien tegen elf te hebben gespeeld, na twee strafschoppen tegen te hebben gekregen ,,is het terecht dat degene doorgaat die het meest heeft geleden en de minste fouten heeft gemaakt, dat wil zeggen Italië'', schrijft La Repubblica.

Rellen: pagina 2

Hoofdartikel: pagina 7

WETMATIG VERLIESpagina 31