`Misschien heeft hij een andere reden'

Johan Cruijff betreurt het vertrek van bondscoach Frank Rijkaard. De voormalig topvoetballer zei gisteravond bij de NOS dat hij graag nog met Rijkaard had willen praten, voordat deze zijn besluit bekendmaakte. ,,We moeten ons best doen hem nog over te halen'', vond Cruijff. ,,Rijkaard heeft bewezen dat hij goed is als coach. Hij kan alleen nog maar groeien. Daarom is zijn vertrek slecht voor het Nederlandse voetbal. Zijn uitstraling is heel belangrijk.''

Cruijff maakte meteen duidelijk dat hij Rijkaard niet wil opvolgen. ,,Mijn tijd is wat dat betreft voorbij'', sprak hij in de Arena. Hij zei, vooral met het oog op de opleiding van spelers, dat het bondscoachschap meer behelst dan het samenstellen van het elftal. ,,En ik heb op mijn leeftijd geen zin meer dat gevecht aan te gaan. Ik heb wel eens gezegd dat het misschien leuk is zo'n ploeg in een eindtoernooi te coachen. Dan heb je iedereen bij elkaar. Maar ook daarvoor is het nu te laat.''

Willem van Hanegem noemde het vanmorgen bij Ontbijt ter Duin op Canal+ vreemd dat Rijkaard heeft besloten op te stappen. ,,Als hij Europees kampioen was geworden, was hij wel gebleven. Dat is toch geen argument? Het belangrijkste is dat hij goed met de spelers kan opschieten'', stelde Van Hanegem. ,,Misschien heeft hij wel een andere reden'', opperde oud-aanvoerder van Oranje en Ajax, Danny Blind bij Canal+. ,,Ik denk dat hij zijn vizier gaat verleggen en bij een club aan de slag wil. Hij wil dagelijks met spelers werken.'' Cruijff vermoedt dat AC Milan zijn voormalige speler Rijkaard zal inlijven. ,,Ze zullen misschien niet meteen morgen bij hem op de stoep staan, maar wel erg snel.''

Oud-bondscoach Guus Hiddink vroeg zich bij Huis van Oranje af of de KNVB tijdig met Rijkaard heeft gesproken over verlenging van het contract. ,,Hebben ze wel, onafhankelijk van het resultaat bij het EK, een poging ondernomen om Frank tot en met het WK van 2002 te behouden? Als je tevreden over hem bent, moet je niet tot de laatste dag wachten. Zoiets moet je dan wel in de week leggen.''

Ook met Hiddink als bondscoach werd Oranje zowel bij het EK als het WK via strafschoppen uitgeschakeld. ,,Daar blijf je dan aan denken'', wist Hiddink. ,,Dan zie je dat Jaap Stam die gedachte wil doorbreken door zonder complex op doel te knallen en dan belandt zo'n bal op de tweede ring.'' Cruijff noemde het benutten van een strafschop ,,een kwaliteit op zich''. ,,Er komt druk en spanning en tijdens zo'n serie ook nog vermoeidheid bij kijken. Daarom is het nemen van strafschoppen op een training eigenlijk nutteloos.''

Wim Kieft had bij Canal+ zware kritiek op scheidsrechter Merk. ,,Moest Nederland winnen of zo? Ik heb op dit niveau nog nooit zo'n belachelijke scheidsrechter gezien. Hij begreep er niets van. Die eerste strafschop die Nederland kreeg, was toch volstrekt belachelijk. Natuurlijk hoop je dat Nederland wint, maar ik kreeg door die scheidsrechter ook sympathie voor Italië.''