Mesch topman af bij Versatel

De Amerikaan Gary Mesch treedt na vijf jaar terug als bestuursvoorzitter van telecombedrijf Versatel uit Amsterdam. Hij wordt opgevolgd door Raj Raithatha, die de afgelopen twee jaar bij Versatel financieel directeur is geweest.

Mesch is voorgedragen als voorzitter van de raad van commissarissen. De aandeelhouders zullen hierover in oktober een beslissing nemen. Mesch blijft intensief bij Versatel betrokken. ,,Zijn hart ligt meer bij het ontwikkelen van grotere strategieën en minder bij de dagelijkse leiding van het bedrijf'', aldus de woordvoerder van Versatel. Verder treedt de oprichter van Versatel terug om persoonlijke redenen. Zijn gezin wil na tien jaar Nederland terugkeren naar de Verenigde Staten.

De eerste belangrijke klus voor de nieuwe topman Raithatha wordt de veiling van frequenties voor mobiele telefonie die volgende week begint. Versatel heeft gisteren een klacht ingediend bij de Europese Commissie, omdat het ontwerp van de veiling de bestaande aanbieders van mobiele telefonie (KPN, Libertel, Telfort, Dutchtone en Ben) in de kaart zou spelen. Versatel heeft de klacht nu pas ingediend omdat de procedure hiervoor pas in gang kon worden gezet zodra de deelname van Versatel aan de veiling officieel was.

Versatel heeft zelf onvoldoende geld in kas om te bieden op de zogeheten UMTS-frequenties, zegt Raithatha. Versatel is alleen van plan om te bieden in consortium-verband. Of er al een partner is gevonden wil Raithatha niet zeggen.

Raj Raithatha is in Nairobi, in Kenia, geboren en heeft een Aziatische achtergrond. Zijn opleiding tot registeraccountant doorliep hij in Groot-Brittannië. Hij werkte eerder onder andere voor accountantsbureau KPMG en richtte in Groot-Brittannië een eigen telecombedrijf op.

Het afgelopen jaar liet Mesch de dagelijkse leiding steeds meer over aan Raithatha, wiens hoofdtaak de financiering was van het geldverslindende Versatel. Versatel beheert glasvezelnetwerken en levert snel internet via dochterondernemingen, zoals internetaanbieder Zon. Speerpunt van de strategie is de expansie richting Duitsland waar het glasvezelnetwerken opkoopt. Eerder dit jaar werd voor de Europese expansie VersaPoint opgericht, een samenwerking met het Amerikaanse NorthPoint.