ZEEBURG

Martin van Etten (54)

,,Het eerste nummer van mijn digitale krant verscheen op 1 april 1999. Het gaat om een krant die voornamelijk het nieuws van de Amsterdamse wijk Zeeburg verslaat.

,,Mijn motivatie is eenvoudig: het maakt me vreselijk boos dat de twee politieke partijen hier alles bedisselen en nooit politieke discussies met de bewoners voeren. Door burgers beter te informeren, hoop ik dat ze meer gaan meedenken.

,,Ik beschouw het als een privé-project. Twintig jaar geleden heb ik korte tijd voor een wijkkrant geschreven, maar ik liet mij ontmoedigen om ermee door te gaan. Als ik echt wilde gaan schrijven, moest ik routine opdoen. Zeeburgnieuws.nl legde ik mezelf op bij wijze van stage.

,,Ik ging vroeger de administratieve kant op – volgde HBS-A en een handelsopleiding – en kwam daarmee aardig vooruit. Mijn laatste functie was hoofd Financiën bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Een aardige carrière dus, maar ik raakte er op uitgekeken en dreigde overspannen te raken. Na mijn ontslag had ik ineens alle tijd.

,,Het werk neemt behoorlijk wat tijd in beslag, ongeveer een vierdaagse werkweek. Dat komt ook doordat ik bijna alles in m'n eentje doe. Het is moeilijk om journalisten te vinden; er valt hier niks te verdienen. Zodra een medewerker een betaalde baan vindt, is hij weg.

,,Ik probeer nu financiering te vinden door te participeren in Het Digitale Trapveldje, een project dat kansloze jongeren meer wil betrekken bij de ICT. Idealiter snijdt het mes aan twee kanten: ik krijg geld en zou daarmee onder meer jongeren in de redactie kunnen opnemen.

,,Ik beschouw mezelf zeker als journalist. Het vak ligt me: als de politiek iets onder de pet probeert te houden, word ik wakker. Ik zou alleen vaker de tijd moeten nemen om rustig een stuk te schrijven. Dat vind ik nog moeilijk, ook omdat ik in m'n eentje alle terreinen bestrijk. Er zijn zoveel onderwerpen waarover ik mijn positie nog moet bepalen.''

www.zeeburgnieuws.nl