Doorbraak justitie in zaak-Dover

Justitie denkt de Nederlandse tak van het internationale syndicaat te hebben opgerold dat verantwoordelijk wordt gehouden voor het transport dat vorige week de dood van 58 illegale Chinezen in Dover inleidde.

Dit hebben ingewijden vanmiddag bevestigd. De laatste dagen zijn onder meer in de Turkse gemeenschap, voornamelijk in Rotterdam, diverse aanhoudingen verricht. Het gaat om mensen met een dubbele – Turkse en Nederlandse – nationaliteit. In totaal zijn vanaf eind vorige week een kleine tien arrestaties verricht.

Vanaf begin vorige week waren in Nederland al vier mensen aangehouden, onder wie junior-transportondernemer Arjen van der S. (24). Hij richtte het bedrijf op dat formeel het fatale transport uitvoerde. In Engeland was Perry W. (33) vorige week zondag al aangehouden, de chauffeur die de truck bestuurde waarin de 58 overleden Chinezen zich bevonden toen de vrachtwagen in Dover aankwam. De vader van Perry W., vorige week ook gearresteerd, is sinds vorige week donderdag op vrije voeten. Justitie is er bij al deze aanhoudingen steeds van uitgegaan dat het hier om marionetten van een internationaal opererende misdaadorganisatie gaat.

In het onderzoek naar de Nederlandse tak van het syndicaat, dat volgens betrokkenen voorspoedig is verlopen, is justitie ook gestuit op aanwijzingen dat een deel van de mensensmokkelroute tussen China en Turkije in handen is van een Turkse misdaadorganisatie. Eerder was steeds verondersteld dat Chinese mafiabendes de regie voerden.

Tot de nu aangehouden verdachten in Nederland behoren, voorzover vanmiddag bekend, geen Chinezen. De gebruikte smokkelroute zou ook zijn gehanteerd voor Turkse heroïnesmokkel vanuit China. De aanhoudingen in de Turkse gemeenschap moeten in dat kader worden gezien, aldus een ingewijde. Arjen van der S. beschikte over verscheidene vriendschappelijke contacten in de Turkse gemeenschap, zo wordt in zijn omgeving bevestigd. Weersproken wordt echter dat hij via die kennissen de transportonderneming heeft opgericht.Bij het onderzoek, geleid door de Zwolse officier van justitie J. Klunder en politiechef P.J. Aalbersberg die beide zijn gespecialiseerd in mensensmokkel, is het team bijzonder geholpen door grote verontwaardiging in de transportbranche over de dood van de Chineze illegalen.