CBS: bezoekersrecord bij podiumkunsten

Nederlanders bezochten in het seizoen 1998/'99 16,1 miljoen keer een professionele podiumkunstvoorstelling op het gebied van dans, muziek en theater. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is een toename van drie procent, die voor een record zorgt. Popconcerten werden niet meegeteld. Vooral dansdisciplines staan in de belangstelling, evenals amusementsmuziek, operette, musical en revue. Circus en varieté zakken daarentegen weg. De rijksgesubsidieerde gezelschappen profiteren minder van de stijging dan de overige gezelschappen. De gesubsidieerden, die 5,5 procent minder voorstellingen brachten, kampten met een daling van twee procent in het aantal bezoekers. De andere gezelschappen kregen vier procent meer bezoekers bij een gelijkblijvend aanbod.

Zowel inkomsten als uitgaven van gesubsidieerde gezelschappen zijn met drie procent gestegen in vergelijking met het seizoen ervoor. Opvallend is dat de inkomsten uit overheidssubsidies wel hoger liggen, maar dat de opbrengsten uit voorstellingen gelijk zijn gebleven. De podiumkunsten trekken dan wel meer bezoekers, maar het aantal voorstellingen daalde licht.