Provinciaaltje

In de Amstel drijft een lege auto, de wielen nog maar half onder water. Strak in de lak en geen deuk te bekennen. Vanaf een brug kijk ik geschrokken toe. Zou de bestuurder op de bodem van de Amstel liggen? Trekt niemand zich iets aan van wat daar gebeurt?

Jawel. Op een woonboot staan een man en een vrouw. Langzaam vieren ze een lijntje dat aan de trekhaak van de auto is gebonden. De koplampen verdwijnen nu onder water, de motorkap ook, de achterwielen gaan omhoog...

Er slentert een jongen de brug op. ,,Kijk'', roep ik met gestrekte vinger. Hij werpt één blik en haalt zijn schouders op. ,,O, dat...'' Iets verderop ontmoet hij een makker. Grinnikend staan ze te kijken en te wijzen. Naar mij. Naar zo'n gek mens, dat zich opwindt over iets doodnormaals: een rode Toyota die door een keurig echtpaar te water wordt gelaten aan een touwtje.