Boogerd krijgt rust op recept

Even leek zijn deelname aan de Tour op het spel te staan. Maar de blessure van Michael Boogerd blijkt mee te vallen.

Groot was de opluchting bij Michael Boogerd toen hij gisteren van artsen in het Eemland Ziekenhuis in Amersfoort te horen kreeg dat hij zaterdag ondanks een spierblessure in zijn rechterbeen van start kan gaan in de Tour de France. Een scan van zijn rechterbovenbeen had de aard van de blessure aan het licht gebracht en nog dezelfde ochtend kreeg hij met een `genezende infiltratie' een stof geïnjecteerd die ervoor moet zorgen dat de pijn niet meer terugkeert en de blessure geneest. ,,Tijdens de scan liep er een man of zes om me heen. Alleen een tandarts ontbrak'', zei Boogerd gisteren op een persconferentie in Utrecht, nog in het volle bezit zijn gevoel voor humor.

Een kleine spierscheuring veroorzaakte vrijdag en zaterdag tijdens trainingen hevige pijn en zorgde er zondag in Gulpen tijdens het Nederlands kampioenschap voor dat Boogerd al na dertig kilometer van de ruim tweehonderd kilometer moest opgeven. Bij de MRI-scan in Amersfoort werd een oud litteken ontdekt in een spier waarvan de wielrenner in het voorjaar in weliswaar mindere mate last had gehad. Naast dat oude litteken was een spierscheurtje ontstaan dat doorloopt tot op het beenvlies en de oorzaak is van de pijn.

Vandaag en morgen moet Boogerd zich nog rustig houden, donderdag hoopt hij weer te kunnen fietsen. Zaterdag begint de Tour de France, met een 16,5 kilometer lange proloog in Futuroscope, bij Poitiers. Toen Boogerd zondag in Limburg na drie ronden afstapte omdat hij zoveel pijn had dat hij niet verder kon fietsen, zag hij de Ronde van Frankrijk in gevaar komen. ,,Ik kon me niet voorstellen dat ik zaterdag in de proloog de sterren van de hemel zou rijden'', zei Boogerd gisteren over de schrik die hem afgelopen zondag beving.

,,Van zondag op maandag heb ik alleen maar een beetje gedoezeld. Toen hadden we ook nog eens muggen in de slaapkamer. Ik heb er wel vijfentwintig gekilled'', zei de renner over zijn slapeloze nacht in het Belgische Essen. Het zat Boogerd ook dwars dat hij het NK niet had uitgereden, juist nu hij in vorm was en het parkoers in Zuid-Limburg hem uitstekend lag.

Voor de gebruikelijke persconferentie van de Raboploeg voorafgaand aan elke Tour de France hadden artsen hem afgeraden staand interviews te geven. Ze verwachten dat Boogerd uiterlijk vrijdag weer pijnvrij is. De kopman van de Raboploeg heeft niet de zekerheid dat de pijn wegblijft. ,,Een dokter kan nooit iets garanderen.'' De medici hielden Boogerd wel voor dat ze goede resultaten hebben behaald met de behandeling die ze hem gisteren gaven. ,,Ik denk dat het goedkomt, maar zo vlak voor de Tour is het niet goed voor het moreel'', zei de renner.

Ook ploeggenoten en ploegleiding reageerden opgelucht op het nieuws dat kopman Boogerd, op wie de negen man (zes Nederlanders, een Zwitser, een Duitser en een Belg) sterke formatie voor de Ronde van Frankrijk is afgestemd, gewoon meekan naar de Tour. ,,We konden niet geloven en wilden ook niet geloven dat Michael niet zou meegaan'', zei ploegleider Theo de Rooy. ,,En ik denk dat het mentaal ook wel voor hem zal meevallen.''

Volgens ploegmanager Jan Raas heeft Boogerd ,,een paar rotdagen'' achter de rug. ,,Ik was bang dat ze een MRI-scan zouden maken en dat er niks op te zien zou zijn. Dat heb ik zelf wel eens gehad. Dan weet je nog niks. Nu hebben ze het probleem gesignaleerd en blijkt het mee te vallen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het in orde gaat komen.''

De Tour is volgens Raas al geslaagd als zijn renners twee etappe-overwinningen behalen en als Boogerd een plaats in de toptien bemachtigt.