Bladeren

FORTUNE

Onder het mom van teambuilding en versterking van het zelfvertrouwen bakken bedrijven en hun goeroe's het soms wel heel bruin, soms letterlijk. Dat is misschien goed voor het bedrijf maar niet altijd voor de kwaliteit van de teambuilding en ook niet voor de gezondheid van de teamleden. Fortune haalt het voorbeeld aan van de Engelse verzekeringsmaatschappij Eagle Star die de verkopers over een bed van hete kolen liet lopen. Van de dertien deelnemers verbrandden zeven hun voeten in de hitte van de strijd. Twee van hen moesten voor opname naar het ziekenhuis. Het is het blad een raadsel waarom ondernemingen zich laten verleiden tot dit soort idioterie.

www.fortune.com

DIE WOCHE

De topman van de Commerzbank, Martin Kohlhausen, zit op hete kolen, omdat hij onder vuur ligt van de voormalige topman van de Dresdner Bank, Hans Georg Hofmann. Deze staat aan het hoofd van een groep investeerders die een belang van zeventien procent heeft in de Commerzbank en die de veelbelovende naam Cobra draagt. Cobra dringt aan op een fusie met de Dresdner Bank. De moeilijkheid is volgens Die Woche dat de andere investeerders ook in de zin van een fusie moeten geloven. En die kans is niet bijster groot, omdat de fusie geen oplossing biedt voor het probleem dat beide banken samen nog steeds niet meer dan zeven procent van het filialennetwerk op de binnenlandse markt in handen hebben.

Kohlhausen's gesprekspartner, Bernd Fahrholz, heeft ook de hete adem in de nek van een grootaandeelhouder, de verzekeraar Allianz. Deze heeft een belang van tweeëntwintig procent in de Dresdner Bank, en bezit eveneens twintig procent van de Deutsche Bank 24. Allianz gebruikt de filialen van deze Deutsche Bank-dochter voor de verkoop van verzekeringen. Volgens het blad stuurt Allianz aan op deelname van de Britse bank Lloyds TSB om het netwerk van verkooppunten te vergroten.

www.woche.de

THE ECONOMIST

De Schotten zijn altijd bang geweest om afhankelijk te worden van buitenlandse financiële instellingen en verzekeringsbedrijven, omdat ze vreesden dat daarmee hun eigen ondernemingen, de werkgelegenheid, en de financiën uit Schotland zouden verdwijnen. Het tegendeel, schrijft The Economist, is eerder waar. De fondsen van Scottish Equitable, in 1994 overgenomen door Aegon, zijn sindsdien gegroeid van zeven miljard tot drieëndertig miljard pond. En de Britse bank Lloyds TSB heeft sinds de overname van Scottish Widows zesenveertig miljard pond overgebracht van Londen naar Edinburgh.

En terwijl deze buitenstaanders hun activiteiten-radius verleggen naar Schotland breiden de Schotse banken met succes uit in het buitenland. De Bank of Scotland bijvoorbeeld doet goede zaken met de verkoop van hypotheken in Ierland, België en Nederland. De groei in de sector financiële dienstverlening gaat in Edinburgh zo snel en het tekort aan arbeidskrachten is zo groot dat de bedrijven callcentre-medewerkers paaien met auto's.

www.economist.com

BUSINESSWEEK

Fusie en integratie worden niet zelden gerechtvaardigd met het idee dat het geheel meer is dan de som der delen. Bij ING is dat andersom, meent BNP-Paribas-analist Tom Bennett in BusinessWeek De som der delen is bij ING dertig procent meer waard dan het geheel ter waarde van eenenzestig miljard dollar. Het heeft weinig zin om te proberen de bancaire en de verzekeringsactiviteiten te integreren. Een kruisverkoop van vijftien procent, zoals bij ING momenteel, is bepaald niet om over naar huis te schrijven. Bovendien, heeft het management van ING al niet veel te veel hooi op de vork? Want hoewel het bod op de Amerikaanse verzekeraar Aetna voorlopig is afgeketst is er nog veel werk aan de winkel om de negen overnames van de afgelopen vijf jaar tot een succes te maken. ING doet er goed aan om uitbreiding te zoeken in Amerika, stelt het blad op gezag van Martin Lees van Standard & Poor's, maar het is onjuist om dat op dit moment te doen, nu er nog zoveel ander werk is te doen.

www.europe.businessweek.com

DIE ZEIT

Geen wonder dat de top van de verzekeringsbranche in Duitsland er bij de regering op aandringt om haast te maken met nieuwe pensioenplannen. Want, schrijft Die Zeit, het gaat om de toekomstige verplichting voor iedere Duitser om naast de ouderdomsuitkering een particuliere pensioenverzekering te sluiten. Daarmee is een bedrag van drie miljard mark gemoeid. De plannen van de regering zijn dermate gunstig voor de verzekeringsmaatschappijen dat de consumentenbonden ze kwalificeren als een lobby voor de verzekeringsbranche. Het grootste bezwaar van de critici is dat alternatieven voor de huidige plannen geen enkele kans hebben gehad. Bovendien kan het regeringsmodel leiden tot ernstige verstoringen van de kapitaalmarkt, zegt het blad op gezag van Peter Bofinger, hoogleraar internationale economische betrekkingen, en dat is precies het tegendeel van wat men zich voorstelt bij liberalisering.

www.diezeit.de