Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De kosten van internet

Veel beginnende en aankomende internetgebruikers vragen zich af wat internetgebruik nu eigenlijk kost. Vrienden en kennissen die al wat langer online zijn, zullen waarschijnlijk zeer uiteenlopende antwoorden geven, variërend van `niets' (als ze een gratis abonnement hebben) tot `150 gulden per maand' (voor een supersnelle ADSL-verbinding).

De kosten van een internetverbinding en het maandelijkse gebruik zijn afhankelijk van een aantal factoren: snelheid, provider, helpdesk en het aantal uren dat u online bent.

Wie heel snel een internetaansluiting wil, kan het beste voor een analoog modem kiezen. Dat is in elke computerwinkel te koop voor 100 tot 200 gulden. De snelste analoge modems halen een snelheid van 56 kilobit per seconde.

Een internetabonnement bij een goede provider als Planet Internet, Cistron, Euronet of XS4ALL kost 20 tot 30 gulden per maand. Bij de meeste providers wordt het abonnement binnen één tot twee dagen geactiveerd. Bij sommige gratis providers kan men zelfs binnen 10 minuten een abonnement krijgen. Voorwaarde is wel dat u zich online aanmeldt.

Een uur internetten kost bij een Belbasis-abonnement van KPN Telecom (à 5,6 cent per minuut) 3,30 gulden. Dat geldt in de piekuren (van 8-20 uur). In de daluren, van acht uur 's avonds tot 12 uur 's nachts, kost een uur internetten 1,80 gulden.

Bij een Belbudget-abonnement zijn de kosten per uur veel hoger. Tijdens de piekuren kost een uur internetten 11,10 gulden. Voor bellen tijdens de daluren rekent KPN bij een Belbudget-abonnement 6 gulden per uur.

Enthousiaste internetgebruikers zijn al snel elke dag 1 tot 2 uur online. In gezinnen met volwassenen en schoolgaande kinderen kan het gebruik oplopen tot 4 tot 8 uur per dag als ze allemaal na elkaar willen internetten. Vooral als kinderen de chatboxen van FoxKids en TMF eenmaal hebben ontdekt of echte whizzkids blijken te zijn die een eigen homepage bouwen, is het moeilijk om hun internetgebruik in te dammen.

Twee uur internetgebruik per dag vóór het 8 uur-journaal kost bij een Belbasis-abonnement op maandbasis ongeveer 170 gulden. Daarbij moet u het abonnementsgeld van ongeveer 20 gulden per maand voor de provider nog optellen. Een gratis provider kan natuurlijk ook, maar dan moet u er rekening mee houden dat de helpdesk meer dan een gulden per minuut kost.

Als u slechts een paar uur per maand online bent, is een analoog modem de voordeligste oplossing. Als u bijvoorbeeld twee keer per week uw e-mail checkt en enkele mails verstuurt (dat kan in 10 minuten), bent u aan telefoontikken niet meer dan een tientje kwijt.

Als er een paar uur per dag geïnternet wordt in een huishouden met maar één telefoonlijn, bent u heel vaak in gesprek. ISDN kan uitkomst bieden, maar levert wel wat extra kosten op. Een ISDN-aansluiting kost per maand bijna twee keer zoveel als een `gewoon' abonnement bij KPN. Ook de installatie van een ISDN-aansluiting kost geld: circa 300 gulden. Het snelheidsvoordeel van ISDN (64 kilobit per seconde) is te verwaarlozen als u een 56k-modem gewend bent.

Voor heavy users is een kabel- of ADSL-abonnement geschikter dan internetten via een analoog of ISDN-modem. Je bent altijd online voor een vast bedrag per maand. Niet in alle plaatsen in Nederland kun je al een kabel- of ADSL-aansluiting krijgen.

Ook kabelproviders rekenen aansluitkosten. Aansluittarieven kunnen erg verschillen. Sonera rekent bijvoorbeeld 300 gulden en Tebenet maar 50. De maandelijkse tarieven variëren van 29,95 gulden (Zeelandnet) tot 99,95 (Tebenet). Een overzicht van alle eenmalige en maandelijkse kosten per kabelaanbieder vindt u op www.internetten.nl. De goedkoopste kabelprovider uitzoeken, gaat helaas niet. Kabelbedrijven hebben een monopoliepositie en laten maar één provider toe (vaak een dochterbedrijf) op hun netwerk.

In beginsel is internet via de kabel aanzienlijk sneller dan via een ISDN-verbinding. De meeste snelheden van kabelproviders variëren sterk. Sommige bieden 512 kilobit per seconde downstream (de snelheid waarmee u gegevens binnenhaalt) en 64 k upstream (de snelheid waarmee u gegevens naar internet stuurt). Andere 1,5 megabit per seconde downstream en 128 kilobit per seconde upstream. In de praktijk vallen de snelheden van enkele kabelaanbieders tegen en is de kwaliteit van de verbinding niet erg stabiel.

Een nadeel van een kabelinternetabonnement is dat u de beschikbare bandbreedte moet delen met andere mensen in de buurt. De meeste kabelproviders willen daarom geen snelheidsgarantie geven.

In enkele plaatsen bieden KPN en Cistron Telecom ADSL-abonnementen aan. ADSL (Asymmetrical Digital Subscriber Line) is een technologie die van een analoge of ISDN-lijn een zeer snelle verbinding maakt. Met ADSL kan een snelheid van 2 tot 8 megabit per seconde (upstream) gehaald worden. (1 Megabit per seconde is een miljoen bits. Als het op gegevensopslag gaat, staat 1 megabit gelijk aan 1.024 kilobit.) Maar de meeste providers bieden een lagere snelheid. Een ADSL-abonnement bij Planet Internet (eigendom van KPN Telecom) kost 99 gulden per maand. U krijgt dan 512 Kbit/s downstream en 64 Kbit/s upstream. Cistron biedt voor 150 gulden per maand een aanzienlijk snellere verbinding: 8 megabit per seconde downstream en 1 megabit per seconde upstream. De eenmalige aansluitkosten bedragen bij Planet Internet 650 gulden en bij Cistron 299 gulden.

Informatie op internet: Telefoontarieven: www.bellen.com; www.kpn.com

Providers: www.internetten.nl; www.providerwijzer.nl; provider.pagina.nl; www.kabelmodem.nl