Schiedam geschokt door moord op meisje

Vijfentwintig rechercheurs zoeken een pokdalige blanke man die bij daglicht een meisje in Schiedam misbruikte en vermoordde.

"Op onze school is een draaiboek aanwezig hoe te handelen bij de dood van een leerling, maar voor dit soort misdrijven schiet het tekort", zegt J. van der Vlies, directeur van de christelijke basischool Kethel in Schiedam. "Het is niet te bevatten; de school is in diepe rouw."

Donderdagavond rond zes uur is Nienke, een meisje van tien jaar van deze school, in het Schiedamse Prinses Beatrixpark om het leven gebracht.

Het meisje was die middag in het park met een elfjarig vriendje. De kinderen, van wie geen verdere namen worden bekendgemaakt, liepen van de kinderboerderij in het park naar hun fietsen toen zij werden aangesproken door een blanke man met een opvallend pokdalig, puisterig gezicht, aldus de getuigenis van de elfjarige jongen. De man nam de twee kinderen mee de bosjes in waar ze zich moesten uitkleden. Het jongetje werd ernstig mishandeld en hield zich daarna dood, zo heeft hij de politie verteld. Het meisje is volgens de Schiedamse politie seksueel misbruikt en daarna om het leven gebracht. De politie kon nog niet meedelen of er bruikbaar DNA-materiaal is gevonden waaraan de dader te herkennen zou zijn.

Toen de man verdwenen was, kroop het jongetje uit de bosjes en klampte een voorbijganger aan die de politie waarschuwde. De zwaar mishandelde jongen kon in de ambulance op weg naar het Rotterdamse Dijkzigtziekenhuis een beschrijving geven van hun aanvaller.

De jongen verkeert niet in levensgevaar, maar is volgens een woordvoerder van de politie "zwaar getraumatiseerd; hij is emotioneel zeer de weg kwijt".

Over de dader wil de politie slechts beperkte informatie geven om eventuele getuigen niet te beïnvloeden, zei M. Mulder, hoofd van de districtsrecherche en leider van het onderzoek gistermiddag. De politie is volgens hem nog naarstig op zoek naar meer getuigen die in het park waren aan het eind van de middag. Hij toonde zich verbaasd dat nog weinig mensen zich hebben gemeld, omdat op het tijdstip waarop het misdrijf is begaan veel mensen in het park waren. De bosjes waarheen de dader de kinderen heeft meegenomen, waren niet erg dicht.

Volgens Mulder staat het park niet bekend als gevaarlijk. "Er zijn wel regelmatig schennisplegers, zoals in elk park, maar er was geen aanleiding om er extra naar te kijken." De politie heeft een speciaal rechercheteam van 25 mensen geformeerd. Kort na de melding is een helikopter ingezet om luchtfoto's van het gebied te maken.

In de nacht van donderdag op vrijdag is door een crisisteam van gemeenteambtenaren, GGD-medewekers, Riagg, politie, psychologen, leraren en ouders een speciaal draaiboek opgesteld voor de basisschool die 350 leerlingen heeft. Zij werden gisterochtend in de klassen opgevangen. Voor hun ouders was opvang in een aparte ruimte geregeld. "Dit zijn momenten waarop je er als school moet zijn. Je moet elkaar vasthouden", zegt directeur Van der Vlies. "Samen het verdriet verwerken." De GGD en de psychologen zijn de hele dag op school gebleven en hebben een brief opgesteld voor de ouders "met praktische informatie over hoe hun kind kan reageren en hoe ze daarmee om moeten gaan", aldus Van der Vlies.

"Een golf van emoties door de hele stad." Zo omschrijft de Schiedamse burgemeester R. Scheeres de reacties op het misdrijf in het Prinses Beatrixpark. De gemeente is nauw betrokken bij de hulpverlening. Via de gemeente zijn hulpverleners voor de school georganiseerd. Verder zijn clubs waar de twee kinderen op zaten geïnformeerd en alle huisartsen in Schiedam aangeschreven.