Provincie wil onderzoek DSM Geleen

Het provinciebestuur van Limburg eist een onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van de ACN-fabriek van DSM in Geleen.

De dertig jaar oude installatie, waaruit op 14 oktober vorig jaar een wolk blauwzuurgas ontsnapte, is volgend jaar aan revisie toe. De provincie wil weten of de fabriek tot die tijd nog wel veilig is.

,,Wij willen de garantie dat de fabriek tot de revisie in april 2001 veilig kan draaien'', zegt milieu-gedeputeerde C. de Waal. ,,Komt die garantie er niet, dan moet de fabriek sneller gereviseerd worden''. DSM zegt al in overleg te zijn met de arbeidsinspectie over een veiligheidsonderzoek. Het openbaar ministerie in Maastricht begon woensdag een strafrechtelijk onderzoek naar het incident op 14 oktober waarbij een medewerker van DSM lichtgewond raakte. Gevaar voor de omgeving was er volgens het concern niet.

Uit documenten van de milieudienst van de provincie blijkt overigens dat zich vorig jaar in de ACN-fabriek niet één maar twee lekkages hebben voorgedaan. Over de aard en omvang van de tweede lekkage kon DSM gistermiddag geen informatie geven. ,,Ik zie daar geen vermelding van in ons milieujaarverslag. Het lijkt me dat de tweede lekkage van beperkte omvang was'', aldus een DSM-woordvoerder. In totaal deden zich bij de vijftig DSM-fabrieken in Geleen vorig jaar twintig lekkages voor. Daardoor werd twaalf keer de bodem verontreinigd. In de helft van die gevallen loopt de sanering nog.

De gemeente Geleen wist tot gisteren niet dat provincie en arbeidsinspectie afgelopen maanden onderzoek naar het incident van 14 oktober hebben gedaan. ,,Dat had ik graag geweten'', aldus burgemeester J. Lurvink van Geleen. ,,Provincie en arbeidsinspectie meenden blijkbaar dat er meer aan de hand was. Het enige wat wij kregen was een standaardfax van de provincie, één dag na het incident.''

Het bekend worden van de uitbraak van blauwzuurgas heeft impact, denkt Lurvink. ,,Het vertrouwen van de omwonenden in DSM is niet vergroot. Dit soort informatie moet eerder naar buiten komen'', aldus de burgemeester.

Het is de tweede keer dat achteraf informatie over ernstige milieuproblemen bij het chemieconcern bekend raakt. In 1997 bleek dat DSM één jaar eerder had ontdekt dat een transportleiding jarenlang gelekt had. Daardoor was 690.000 liter benzeen in de grond gelopen. De provincie wist eveneens van het lek, maar gaf er geen ruchtbaarheid aan. Ook in deze affaire loopt nog een strafrechtelijk onderzoek. DSM is nog steeds bezig met het schoonmaken van de grond.