GEEN ORTHODOXE KEBAB

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika wordt veel gehakt gegeten van lams- en/of rundvlees. Het vlees wordt zeer fijn gemalen, op smaak gebracht met kruiden en specerijen en daarna goed gekneed tot een smeuïg mengsel. In Turkije wordt dit gehakt om vleespennen tot worstjes geboetseerd en kofta genoemd. Of het wordt tot dikke ovaaltjes gevormd, aan pennen geregen en met kebab aangeduid. In dit recept worden de kebabs anders gekruid en niet aan pennen geregen maar voor het gemak plat op een bakblik onder de grill gelegd. Turkse en Marokkaanse slagers in Nederland verkopen kant-en-klare kebab – zowel het gehaktmengsel als de voorgevormde kebabs. Hun gehaktmengsel vind ik wat schraperig gekruid, het kan lekkerder als je het kruiden zelf ter hand neemt en nog wat çemen toegevoegt. Dat laatste is pikante en gekruide paprikapasta die bij goed gesorteerde Turkse winkels los verkrijgbaar is maar waarvoor ik ook het recept gaf (11 mei). Enfin, dit wordt geen orthodoxse kebab. Bereiding: Verwijder het vliesje en eventueel de (groene) kern uit de knoflookhelften en pureer de knoflook met een knoflookpers boven het gehakt. Strooi komijn, piment, zout en peper naar wens en fijngehakte koriander over het gehakt en kneed alles samen met çemen goed door elkaar. Wikkel het in plastic folie en laat het ruim een uur (of zelfs een dag) in de ijskast rusten zodat de smaak van kruiden en specerijen goed in het vlees kan trekken. De welwillende koker maakt een dubbele hoeveelheid kebab en vriest de helft in voor de gehaaste koker. Verdeel het gehaktmengsel in 5 tot 6 balletjes, rol ze tot een dik worstje en druk ze tot een ovaal schijfje. Verwarm intussen de grill voor op de hoogste stand. Leg de kebabs op een dun met olijfolie ingewreven bakplaat en schuif de plaat onder de grill. Laat de kebabs, afhankelijk van hun dikte, aan iedere kant circa 5 minuten grillen, of tot ze de gewenste gaarheid hebben. Serveer ze bij gemengde groene salade of bij lauwe aardappelsalade met avocado. Over snelle kebabs binnenkort meer.