Defensie: claim wegens `asbestfraude'

Het ministerie van Defensie overweegt een schadeclaim in te dienen tegen de externe adviseurs die vorig jaar augustus ten onrechte constateerden dat er blauwe asbest aanwezig was op de legerbasis van het geniehulpbataljon in Prizren in het zuiden van Kosovo.

Het ministerie van Defensie nam op advies van de asbestdeskundigen voor vele miljoenen maatregelen tegen de vermeende asbest, die volgens de deskundigen van nature in de bodem voorkwam.

Zo werd het terrein van de basis voorzien van een speciale was- en textiellaag om stofvorming tegen te gaan. In latere onderzoeken kon echter geen asbest worden teruggevonden.

Twee weken geleden werd bekend dat het openbaar ministerie een onderzoek begonnen is naar het adviesbureau C.K.M.S. in Oude Tonge en het asbestlaboratorium Envico, die de asbestoperatie in Kosovo leidden wegens oplichting en valsheid in geschrifte.

De eigenaar, Chris van der K., werd in verband met het onderzoek enkele dagen vastgehouden, maar is inmiddels weer in vrijheid gesteld.

Waar de Belgische eigenaar van Envico zich bevindt, is niet bekend.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie is nog niet precies duidelijk bij wie de schadeclaim zal worden neergelegd.

Ook is nog onduidelijk hoe groot de precieze schadepost voor Defensie is, aldus de woordvoerder. ,,Het gaat om miljoenen.''

Eerder liet Defensie al doorschemeren dat de totale kosten van de anti-asbestoperatie tenminste tien miljoen gulden hebben bedragen.

Volgens het openbaar ministerie in Rotterdam zal het strafrechtelijk onderzoek nog geruime tijd gaan duren.