Blair loopt blauwtje in Oxford

Teleurgestelde Britse Labourstemmers zeggen vaak dat premier Blair de linkse idealen heeft verraden en in niets verschilt van zijn Conservatieve voorganger Margaret Thatcher. Blairs recente poging om ter linkerzijde kiezers opnieuw te binden maakt de vergelijking paradoxaal genoeg nu echt gerechtvaardigd.

Tony Blair krijgt geen eredoctoraat van de universiteit van Oxford, waar hijzelf rechten studeerde, na zijn recente uitval naar het vermeend elitaire toelatingsbeleid, dat studenten van privéscholen en met rijke ouders zou bevoordelen. Dezelfde universiteit weigerde Thatcher tijdens haar premierschap dezelfde eer, eveneens wegens haar onderwijsbeleid. Zij studeerde scheikunde in Oxford.

,,Nee, nu niet'', zegt Lord Jenkins, rector magnificus van Oxford vandaag in het conservatieve weekblad The Spectator, dat hem vroeg of Blair een eredoctoraat zou krijgen. ,,Het kwam er bijna van in zijn eerste jaar [als premier], maar we hebben een beetje de kriegels gekregen van politici.'' Roy Jenkins' kat naar Blair is des te pijnlijker omdat hij geldt als een van diens politieke leermeesters.

Jenkins windt zich op over de beschuldiging dat Oxford studenten afkomstig van staatsscholen zou weren, ook als ze zeer slim zijn. In het machtsvacuüm van Blairs recente `ouderschapsverlof' trokken zowel vice-premier John Prescott als Gordon Brown, de minister van Financiën, daarover fel van leer. De rel begon nadat een meisje van een openbare school in het noordoosten van Engeland, Laura Spence, niet werd toegelaten in Oxford voor een studie medicijnen, maar wel een beurs kreeg van het Amerikaanse Harvard. Volgens haarzelf had ze zich in een gesprek met de selectiecommissie door haar achtergrond niet genoeg kunnen `verkopen'. Volgens het bestuur van Oxford was de competitie zwaar en ging de plek naar iemand die ,,academisch nog veelbelovender'' was.

Blair heeft geprobeerd de rel te sussen. Zijn woordvoerder zei vandaag opnieuw dat Blair ,,gelijke kansen voor iedereen'' wil. Oxford en Cambridge zeggen die nu al te geven. De drempel is hoog maar leerlingen van staats- en van privéscholen hebben gelijke kans eroverheen te komen, blijkt volgens hen uit statistiek. Volgens Jenkins is het ondenkbaar dat een regering bepaalt wie waar gaat studeren.