`We moeten ons niet gek laten maken'

Met vertrouwen kijken de spelers van het Nederlands elftal uit naar de herhaling van de ontmoeting met Joegoslavië, twee jaar geleden op het WK in Frankrijk. Toen ontsnapte Oranje in de achtste finales met een 2-1 overwinning nadat Mijatovic voor de Joegoslaven een strafschop had gemist.

Stam herinnert zich nog goed dat de Joegoslaven zich destijds geheel hadden aangepast aan de Nederlandse strategie. ,,Maar ik verwacht dat ze zondag zichzelf blijven. De Joegoslaven beschikken nu eenmaal over fantastische voetballers die een wedstrijd kunnen beslissen.''

Nederland zal er niet rouwig om zijn dat het de stugge Noren in de kwartfinales ontloopt. ,,Die gooien alles op de verdediging en gokken op één counter'', beseft Stam. ,,De Joegoslaven willen zelf aanvallen. Ze hebben al heel wat gele kaarten en rode kaarten moeten incasseren. Dat bewijst ook dat ze op dit Europees kampioenschap heel scherp spelen. Dat provocerende gedrag zit ook een beetje in het karakter van de Joegoslaven. Ze tuimelen graag op de grond om je een kaart aan te smeren. We moeten ons niet gek laten maken. Ik denk niet dat de Joegoslaven een flinke tik overhouden aan de nederlaag tegen Spanje. Ook zij hebben tot zondag de tijd om te herstellen.''

Aanvoerder Frank de Boer is opgelucht dat Nederland niet al in de kwartfinales tegen Spanje hoeft te spelen. ,,We wisten voor de wedstrijd tegen Frankrijk dat we door een overwinning in Nederland konden blijven. Het speelde zeker ook mee dat we als groepswinnaar Joegoslavië en niet Spanje zouden treffen. Ik sla de Spanjaarden toch hoger aan dan de Joegoslaven. Het kan een voordeel voor ons zijn dat zij elkaar al hebben afgemat. Maar Joegoslavië heeft minder kwaliteit dan Spanje. Die ploeg verkeert in een roes nu ze in blessuretijd alsnog de overwinning hebben gepakt.''