Laatste minuut verlost Spanje én Joegoslavië

Spugende spelers, scorende reserves, gebarende trainers, woedende supporters en wisselende uitzichten op de kwartfinales. Alle ingrediënten voor een opwindende wedstrijd waren gisteravond aanwezig bij Spanje-Joegoslavië. De ontknoping in groep C van het Europees kampioenschap was te gek voor woorden. Spanje won na een 3-2 achterstand in blessuretijd met 4-3 van Joegoslavië, dat zich een paar minuten kansloos waande voor de tweede ronde. Huilend zaten sommige spelers op het veld. Maar door de 0-0 eindstand bij het in Arnhem gelijktijdig gespeelde duel Noorwegen-Slovenië waren de Joegoslaven alsnog verzekerd van een plaats in de kwartfinales.

Nadat ze elkaar anderhalf uur naar het leven hadden gestaan, liepen de gladiatoren na afloop gebroederlijk van het veld. De meeste spelers kennen elkaar uit de Spaanse Primera Division. De meeste Joegoslavische supporters waren op hetzelfde moment niet op de hoogte van het nieuws uit Arnhem. Twee supporters dreigden scheidsrechter Veissière aan te vallen, maar werden tegengehouden door Spaanse spelers. Na het eindsignaal werd de arbiter geraakt door een muntstuk. Met een bloedende wond verdween Veissière in de catacomben. ,,De supporters maken zich niet populair door met munten te gooien'', luidde de zalvende taal van de Joegoslavische bondscoach Boskov.

Zuidelijk temperament was gisteravond de leidraad in het afgekoelde Brugge. Spanje en Joegoslavië speelden met een passie die in de noordelijke voetballanden zelden wordt vertoond. Het is geen toeval dat zeven van de acht overgebleven deelnemers uit het zuiden van Europa afkomstig zijn. Daar gaat techniek gepaard met strijdlust, een ideale combinatie voor een hoge klassering.

In Brugge wekten de theatrale Joegoslaven de irritatie bij de agressieve Spanjaarden, die in de geest van bondscoach Camacho te werk gingen. Hij is een liefhebber van stierengevechten en vertoonde langs de lijn treffende gelijkenissen met die diersoort. Na afloop was Camacho weer de rust zelve. Natuurlijk had hij genoten, maar de bikkelharde verdediger van Real Madrid had wel voor hetere vuren gestaan. Camacho hoopte bij voorbaat op een confrontatie met Frankrijk. ,,Ik win graag van een wereldkampioen'', sprak hij stoer.

Spanje en Joegoslavië gunden elkaar weinig speelruimte en haalden niet hun gebruikelijke niveau. Maar de spanning en de sensatie vergoedden veel. Zeven doelpunten, zeven gele kaarten. Vanaf de allereerste minuut werd op het veld voornamelijk gerend en gebuffeld. Op de tribunes wisselden vreugde en verdriet elkaar in hoog tempo af. De supporters die wél op de hoogte waren van de ontwikkelingen bij Noorwegen-Slovenië hadden misschien nog wel het meeste last van hartkloppingen.

Na elf minuten ontstond de eerste commotie in het strafschopgebied van de Joegoslaven. Djorovic maakte hands en leek een penalty te veroorzaken. Maar het uitzicht van arbiter Veissière werd dusdanig belemmerd, dat hij geen overtreding constateerde. Na een half uur spelen werd de eerste gevaarlijke aanval van de Joegoslaven beloond met een doelpunt. Milosevic scoorde met een kopbal uit een voorzet van Drulovic (0-1). Milosevic is nu met vier treffers topscorer van het toernooi.

Nog voor de pauze kreeg Spanje een handvol kansen op de gelijkmaker. De sterrenformatie, die in de eerste twee groepsduels een vermoeide indruk maakte, speelde gisteren bij vlagen flitsend combinatievoetbal. Aan de basis van bijna elke aanval stond Guardiola, de trage maar slimme spelbepaler van Barcelona. Guardiola was deze week de gebeten hond in de Spaanse ploeg, maar tegen Joegoslavië was hij `Man of the Match'.

Nog voor de pauze kwam Spanje op gelijke hoogte. Aanvaller Alfonso schoot de bal in het Joegoslavische doel, op aangeven van de teleurstellend spelende Raùl (1-1). Het wonderkind kon zijn maandsalaris van ruim een miljoen gulden niet waarmaken. Zijn medespelers Mendieta en Etxeberria misten daarna grote mogelijkheden op een doelpunt.

Na rust begonnen de Joegoslaven flitsend. Invaller Govedarica van RKC uit Waalwijk, schoot de bal hard en hoog in het Spaanse doel (1-2). Weer was Drulovic de aangever. Nog geen minuut later zorgde invaller Munitis voor de gelijkmaker. Hij scoorde met een effectvol schot dat via de binnenkant van de paal in het Joegoslavische doel verdween (2-2).

Halverwege de tweede helft leken de kansen definitief in Spaans voordeel te eindigen. De Joegoslaaf Jokanovic kreeg zijn tweede gele kaart en werd uit het veld gestuurd. De Joegoslaven reageerden woedend op de rode kaart. Maar ze putten ook moed uit de tegenvaller en kwamen wederom op voorsprong. Komljenovic, die eerder ontsnapte aan een rode kaart, scoorde uit een scrimmage (2-3).

De Spanjaarden leken murw gebeukt door zoveel tegenslag en konden aanvankelijk geen voordeel putten uit de numerieke meerderheid. In de zeven minuten blessuretijd (twee meer dan de vierde official had aangegeven) gebeurde het ongelooflijke. Eerst versierde Abelardo een strafschop na een lichte duw van Govedarica. Mendieta benutte het buitenkansje (3-3). Nadat de scheidsrechter bij herhaling op zijn horloge had gekeken, maakte Alfonso met een fraaie wreeftrap het beslissende doelpunt (4-3). Hij werd bedolven onder de felicitaties en hem wacht bij thuiskomst een heldenontvangst.