Cultuurfonds Muziek Prijs voor Harry Coster

Geluidsrestaurateur Harry Coster krijgt de Prins Bernhard Cultuurfonds Muziek Prijs 2000. Het fonds heeft dit donderdag laten weten. Aan de prijs, die 31 oktober in de Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt uitgereikt, is een bedrag van 100.000 gulden verbonden.

Coster (52) leidt sinds 1989 een bedrijf dat gespecialiseerd is in het restaureren van geluidsopnamen. Door zijn werk kunnen oude opnamen opnieuw worden uitgegeven op bijvoorbeeld cd.

Eerder kreeg Coster al de Walter Maasprijs van de Rotterdamse Kunststichting in 1986 en een Edison in 1991. Die laatste beloning was voor de productie van `20 radio-opnamen uit 1943'. Coster is mede-oprichter van het Nederlands Jazz Archief in Amsterdam.

Met het toekennen van de muziekprijs wil de jury van het cultuurfonds ,,duidelijk maken hoe belangrijk het technisch aspect is bij het maken en reproduceren van muziek''. Verder is het een signaal dat ,,een zorgvuldige behandeling van het muzikale erfgoed van groot belang is''.

De muziekprijs werd in 1992 ingesteld en sindsdien in even jaren uitgereikt. Eerdere winnaars waren Peter Smids, Hein van de Geyn en Joël Bons en zijn Nieuw Ensemble.