AVRO begint discussiesite

Terwijl de regionale omroepen en de NOS een landelijke nieuwszender willen beginnen onder de naam `Nederland 4' begint de AVRO vandaag al een website onder die naam op internet. Nederland4.nl wordt, als het aan de AVRO ligt, hét discussiekanaal van Nederland. Radio- en televisieprogramma's van de AVRO gaan de website onder de aandacht brengen.

Nederland4.nl gebruikt de onderwerpen van AVRO-programma's als kapstok voor de discussies op de website. Zo kunnen kijkers van De Kern van de Zaak, met Karel van der Graaf, na afloop van het programma op internet discussiëren met één van de gasten. Vanavond is dat bijvoorbeeld de voormalige hoofdcommissaris Blauw die na de uitzending op Nederland 1 op Nederland4.nl discussieert over de verjaringstermijn van misdaden.

,,Als de onderwerpen zich daarvoor lenen, is het de bedoeling om ook aan bijvoorbeeld Netwerk een discussie op Nederland4.nl te koppelen. Maar bezoekers kunnen ook zelf thema's aandragen'', zegt een woordvoerder van AVRO. ,,We hopen dat zo een wisselwerking ontstaat tussen radio, televisie en internet. Een onderwerp waarvan we merken dat het op internet een hot item is, kunnen we weer gebruiken voor een televisieprogramma.''

Nederland4.nl is de tweede website van de AVRO die op eigen benen staat en dus niet rechtstreeks gekoppeld is aan een radio- of televisieprogramma. De omroep heeft ook een website over gezondheid, www.gezondsite.nl. ,,We willen internet als een volwaardig medium zien en niet alleen als een verlengstuk van televisieprogramma`s'', aldus de woordvoerder. Op de internetredactie van de AVRO werken inmiddels 25 mensen. ,,Drie redacteuren zullen zich gaan bezig houden met het up to date houden van Nederland4.nl.''

De Avro heeft in het initiatief voor een landelijk nieuwsnet onder dezelfde naam geen reden gezien om voor de discussiesite een andere naam te zoeken dan Nederland4.nl. ,,Wij hebben die domeinnaam eerder al vastgelegd, toen Netwerk als grap een site heeft gemaakt over iemand die een publieke omroep wilde beginnen.'' Die website, die enige duizenden bezoekers trok, groeide uit tot een discussieforum over nieuwe omroepen, zoals De Nieuwe Omroep van Aad van den Heuvel en Walter Etty, en de Concessiewet, de herziening van de mediawet die eerder dit jaar in Hilversum veel stof deed opwaaien.

Die site was zo'n succes dat daaruit het idee is ontstaan om van Nederland4.nl een permanente discussiesite te maken, aldus de AVRO-woordvoerder. De `omroep-neutrale' naam die gekozen is, maakt het volgens hem mogelijk voor andere omroepen om uiteindelijk ook mee te gaan doen aan Nederland4.nl. ,,We zouden het bijvoorbeeld best leuk vinden als een discussie uit Buitenhof of het Lagerhuis voortgezet wordt op onze site. Maar ik heb geen idee of die programma's daar aan mee zouden willen werken.''