Weer shari'a ingevoerd in deel Nigeria

Een vierde staat in het noorden van Nigeria, Kano, heeft vandaag de shari'a, het islamitische recht, ingevoerd. Christenen en andere niet-islamieten zijn bezig de staat te verlaten, uit angst voor geweld. De gouverneur van Kano, Rabiu Kwankwaso, heeft militairen en de oproerpolitie gemobiliseerd om rellen te voorkomen.

Kano, de staat met het grootste aantal moslims in Nigeria, volgt met de instelling van de shari'a de noordelijke staten Zamfara, Sokoto en Niger. De islamitische wetten voorzien onder andere in een totaal verbod op alcohol en de instelling van lijfstraffen. Verzet tegen de invoering van de shari'a leidde in februari en mei tot bloedige rellen in Kaduna, op 220 kilometer van Kano. Daarbij vielen honderden doden.

Volgens de autoriteiten in Kano zal de shari'a alleen van toepassing zijn op moslims, maar de imam van Kano, sjeik Isa Waziri, zei maandag dat ,,de regering van Kano geen enkele zone voorziet wanneer misdaden worden getolereerd.'' Ook de kazernes van politie en leger vallen daar volgens Waziri onder.

Christenen in Kano hebben weinig vertrouwen in de pogingen van de autoriteiten hen gerust te stellen. Zij vrezen dat de invoering van de shari'a zal leiden tot aanvallen tegen hen. Banken meldden vanmorgen een massale ren op tegoeden van klanten die naar het zuiden vertrekken.

De etnische en religieuze spanningen in Nigeria zijn verhevigd sinds het aantreden van president Olusegun Obasanjo in mei 1999. Daarmee kwam toen een einde aan vijftien jaar militaire dictatuur in het land, waar 120 miljoen mensen wonen. Onder het burgerbewind zijn inmiddels drieduizend doden gevallen.

De president, een christen uit het zuiden van het land, staat bloot aan groeiende kritiek omdat hij er niet in slaagt de invoering van de shari'a in de staten in het noorden een halt toe te roepen. De beweging begon in oktober vorig jaar in Zamfara, tot nu toe de enige staat waar de shari'a ook daadwerkelijk wordt toegepast. In april spraken de gouverneurs van de negentien noordelijke staten samen met de regering af de shari'a niet langer in te voeren. Eerst zou overleg worden gevoerd met de christenen. Daarvan is tot nu toe niets terecht gekomen.